چالش های تأمین آب در اجرای مغارهای نمکی ذخیره سازی زیرزمینیمواد هیدروکربوری در ایران

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنفرانس مجازی ذخیره سازی زیر زمینی مواد هیدروکربوری
  • کد COI اختصاصی: ICUSH01_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح اله عزیزی

کارشناس ارشد مهندسی معدن، شرکت مهندسین مشاور کوشامعدن

سعید کریمی نسب

استادیار بخش مهندسی معدن، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

معدنکاری انحلالی یکی از مناسب ترین روش ها در اجرای مغارهای ذخیره سازی زیرزمینی هیدروکربوری در گنبدهاینمکی است. اصول این روش تزریق آب غیراشباع از نمک به درون گنبد نمکی و پس از آن خارج ساختن آب اشباع، و درنهایت ایجاد مغار نمکی است. حداقل حجم آب مورد نیاز به میزان 8 برابر حجم مغار ایجاد شده است. چالش های اجرای اینمغارها در شرایط آب و هوایی ایران، ابتدا تأمین آب مناسب و در مرحله بعد مقابله با حجم قابل توجه شورابه تولیدی است.در این مقاله به بررسی های اولیه نواحی در برگیرنده گنبدهای نمکی به خصوص نواحی جنوبی ایران پرداخته شد. در صورتوجود گنبد نمکی مناسب برای ذخیره سازی در این نواحی، منابع تأمین آب برای اجرای مغار با توجه به موقعیت آنها آب دریادر مناطق نزدیک به سواحل، منابع آ ب زیرزمینی غیر قابل شرب و یا آب حاصل از فاضلاب های شهری در گنبدهای نمکینزدیک به شهرها می تواند مورد توجه قرار گیرد. این قبیل منابع آبی، به عنوان منابعی که مخاطرات زیست محیطیبهره برداری از آنها کمتر از دیگر منابع آبی است حائز اهمیت می باشند. در خصوص مقابله با حجم قابل توجه شورابه پس ازانجام مطالعات زیست محیطی لازم، می توان نسبت به دفع آن در سازندهای تراوای عمیق، سدهای باطله، دریا و یابهره برداری در صنایع تبدیلی اقدام نمود.

کلیدواژه ها

ذخیره سازی هیدروکربن، مغار نمکی، معدنکاری انحلالی، گنبد نمکی، تامین آب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.