فرسایش خندقی موقتی به زبان ساده

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی تغییر اقلیم و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NCCCIAE05_115
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید زارعی

کارشناس ارشد آبخیزداری دانشگاه گرگان

سعیده حسین زاده

دانشجوی دکتری گروه جنگلداری دانشگاه لرستان

چکیده

خاک، یکی از مهم ترین منابع طبیعی هر کشور محسوب می شود. با توجه به فرآیند بسیار طولانی تشکیل خاک و نقش کلیدی آن به عنوان یکی از مهم ترین نهادههای کشاورزی ، لزوم شناخت عوامل هدر رفت خاک (به طور عمده فرسایش )، پیشگیری از آن و حفاظت خاک اجتنابناپذیر است . نرخ سالانه فرسایش خاک در ایران ۳۳ تن در هکتار گزارش شده که ۵/۶ برابر حد مجاز و استانداردهای بین المللی است . این روند نشاندهنده یک فاجعه بزرگ در کشور ما است . فرسایش خندقی یکی از انواع فرسایش آبی است که سهمی بین ۱۰ تا ۹۴ درصد در تولید رسوب کل آبخیزها در کشورهای مختلف دارد و به عوامل متعددی مانند سطح منطقه مورد بررسی ، شرایط خندق، نوع خاک، کاربری اراضی ، اقلیم و پستی وبلندی در منطقه مورد بررسی بستگی دارد. عامل اصلی و موثر در گسترش فرسایش خندقی ، حجم زیاد روانابهای متمرکز سطحی است . یکی از اشکال مهم فرسایش خندقی که معمولا در اراضی کشاورزی تشکیل شده و توسعه پیدا می کند، فرسایش خندقی موقتی است که کمتر در ایران به آن پرداخته شده است . بنابراین به منظور شناخت هرچه بهتر فرسایش خندقی موقتی ، اجرای اقدامات پیشگیرانه و کنترل توسعه فرآیندهای موثر بر خندقی شدن، محلی نمودن مطالعات انجام شده در راستای فرسایش خندقی موقتی و تعیین اهمیت عوامل گوناگون و موثر در پهنه هایی که در طبیعت با این معضل مواجه اند و انجام پژوهش هایی از این دست ضروری است .

کلیدواژه ها

فرسایش خاک، فرسایش آبی ، خندق موقتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.