استفاده از ابزارهای آماری مختلف برای مدل سازی پراکنش فضایی سن سبز Adelphocoris lineolatus در مزارع یونجه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-10-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا قهرمانی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

رقیه کریم زاده

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

شهزاد ایرانی پور

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

چکیده

چکیده     این مطالعه با هدف مدل سازی پراکنش فضایی سن سبز یونجه Adelphocoris lineolatus طی دو سال زراعی و در شش مزرعه­ یونجه انجام شد. نمونه ­برداری­ ها با سبز شدن گیاهان یونجه، به صورت هفتگی شروع و تا برداشت چین آخر ادامه یافتند. نمونه ­برداری سن­ سبز با استفاده از تور حشره­ گیری با ۸-۶ چرخش ۱۸۰ درجه ای در هر ۴۰۰ متر مربع انجام شد و سن­ ها­ی افتاده در تور شمارش و ثبت شدند. داده­ های جمع ­آوری شده با استفاده از روش های رگرسیونی، شاخص ­های پراکنش و زمین ­آمار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. مطابق نتایج حاصل، نسبت واریانس به میانگین، شاخص پراکنش (ID)، شاخص دیوید و مور (IDM) ، شاخص میانگین ازدحام لوید (x*) و شاخص گرین (Cx) بزرگتر از یک بودند که نشان دهنده­ تجمعی بودن پراکنش فضایی این حشره بود. آماره ­های رگرسیونی نیز نشان دادند که پراکنش آفت در تمام مزارع مورد مطالعه در سال اول از نوع تجمعی و در سال دوم از نوع تصادفی بود. با توجه به مقدار بالاتر ضریب تبیین و پایین بودن مقدار خطای استاندارد ضرایب رگرسیونی، مدل تیلور کارآیی بیشتری نسبت به مدل آیوائو داشت. نتایج حاصل از تجزیه زمین آماری نیز نتایج روش ­های مذکور را تایید کردند، طوری که شاخص k در ۱۸ مورد از ۲۰ سری داده­ بررسی شده کمتر از ۰/۸ بود که نشان­ دهنده­ توزیع تجمعی می­ باشد. نتایج این مطالعه می توانند در طراحی و اجرای برنامه های نمونه برداری و مدیریت سن سبز یونجه مورد استفاده قرار گیرند.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: سن­ سبز یونجه, شاخص­ های پراکنش, رگرسیون, زمین آمار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.