- تحلیل تغییرات شاخص های هیدرولوژیک جریان تحت تاثیر احداث سد در رودخانه های زرینه رود و ساروق چای (استان آذربایجان غربی)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله هیدروژیومورفولوژی، دوره: 6، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_HYD-6-18_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 345
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا اسفندیاری

دانشیاردانشگاه محقق اردبیلی. اردبیل

رئوف مصطفی زاده

استادیار گروه منابع طبیعی، دانشکده ی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

رضا شاهمرادی

کارشناس ارشد ژئومورفولوژی در برنامه ریزی محیطی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

علی نصیری خیاوی

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده ی منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، ایران.

چکیده

چکیدهافزایش تعداد احداث سدها در ایران، باعث تغییرات هیدرولوژیکی در اکوسیستم های رودخانه ای شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تغییر شاخص های هیدرولوژیک جریان تحت تاثیر احداث سد در رودخانه های زرینه رود و ساروق چای در دوره­ ی آماری ۱۳۹۱-۱۳۳۴ می باشد. بنابراین ابتدا تعداد ۱۸ شاخص هیدرولوژیک جریان در چهار گروه اصلی شامل جریان پیک، جریان حداقل، تداوم جریان و تغییرپذیری جریان مورد محاسبه قرار گرفت. پس از محاسبه­ ی مقادیر شاخص ها، درصد اختلاف آن ها در دوره های قبل و بعد از احداث سدها در هر ایستگاه هیدرومتری برآورد شد. سپس با استفاده از نمودار سه متغیره در نرم افزار Surfer تغییرات زمانی شاخص های هیدرولوژیک جریان به ازای مقادیر مختلف دبی ارزیابی شد. براساس نتایج، در ایستگاه ساری قامیش، شاخص های Min و Q۱۰ با مقادیر عددی ۴۲/۲۸۷ و ۵۷/۴۵- درصد به ترتیب بیش ترین و کم ترین تغییرات را داشته اند. در ایستگاه میاندوآب شاخص Q۹۵ تغییر افزایشی و شاخص Rate of falling سیر نزولی را نشان می دهند. با توجه به نتایج کمی مربوط به درصد اختلاف شاخص های هیدرولوژیک، سدهای احمدآباد، گوگردچی، نوروزلو و شهید کاظمی در جریان طبیعی رودخانه های زرینه رود و ساروق چای اثرگذار بوده است و باعث تغییر شاخص ها در دوره های مورد مطالعه شده است.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: حوضه ی دریاچه ی ارومیه, زرینه رود, ساروق چای, سد شهید کاظمی, شاخص های هیدرولوژیک جریان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.