بررسی عوامل فیزیکی موثر در معماری داخلی کتابخانه های عمومی با رویکرد ارتقای رضایتمندی مراجعان (نمونه موردی: کتابخانه مدیا در فرانسه)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات میان رشته ای معماری ایران، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JISIA-1-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 284
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده مریم مجتبوی

استادیار گروه معماری، موسسه آموزش عالی فردوس، مشهد، ایران.

فاطمه قاسمی

گروه معماری، دانشکده معماری موسسه آموزش عالی فردوس، مشهد، ایران.

چکیده

پژوهش پیش رو با هدف شناسایی مولفه های معماری داخلی موثر در رضایت مندی مراجعان به منظور استفاده در زمینه طراحی و ساخت کتابخانه های کارآمد و پویا انجام شده است. این پژوهش به لحاظ ماهیت، کیفی و به لحاظ هدف کاربردی است. در گام اول، با مرور مبانی نظری ازطریق مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، مولفه ها و شاخص های موثر در طراحی معماری داخلی کتابخانه های عمومی استخراج و درنهایت به مدل مفهومی منتج شده است. در گام دوم، کتابخانه مدیا، به منزله نمونه ای موفق، براساس مدل مفهومی تحلیل و نتایج در قالب جدول ارائه شده است. یافته ها بیانگر آن است که عوامل کالبدی موثر در افزایش رضایتمندی کاربران در فضای کتابخانه های عمومی شامل رنگ، نور، طبیعت، عناصر و تجهیزات، نوع و چیدمان مبلمان، دما و تهویه مناسب، مصالح و بافت و دسترسی است و در نمونه بررسی شده، به ترتیب اولویت، به شاخص های رنگ، نور، مصالح و بافت، دسترسی، چیدمان مبلمان و ارتباط با طبیعت توجه شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که کتابخانه مدیا، درحکم فضایی اجتماعی، انعطاف پذیر و زیبا، ظرفیت هایی از لحاظ بصری دارد و کالبد بی نظیرش به علت توجه به ویژگی های فیزیکی معماری داخلی همچون نور، رنگ و ارتباط با طبیعت مشهور است. کتابخانه مدیا، با داشتن امکاناتی همچون فضای مطالعه باز و متعدد و فضای بازی کودکان، راه را برای حضور بانوان و همه شهروندان هموارتر ساخته و با افزایش رضایتمندی در مخاطبان به مکانی حضورپذیر تبدیل شده است.

کلیدواژه ها

کتابخانه, معماری داخلی, رضایت مندی کاربران, عوامل کالبدی, کتابخانه مدیای فرانسه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.