واکاوی آماری - همدیدی رخداد سیل در استان ایلام(فروردین (۱۳۹۸

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی و سیزدهمین همایش ملی گردشگری جغرافیا ومحیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: TGES13_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 342
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد صفری

دانش آموخته کارشناسی ارشد آب و هواشناسی؛ دانشگاه تهران،تهران، ایران

مسعود شکری

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی؛ دانشگاه تهران،تهران، ایران

اباذر اسمعیلی محمودآبادی

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی؛ دانشگاه تهران،تهران، ایران

چکیده

آگاهی از رفتار مکانی - زمانی بارش در برنامه ریزی محیطی سرزمین موثر می باشد؛ چرا که بارش های سنگین، هر ساله در ایران و جهان خسارت های جانی و مالی زیادی را به بار می آورد. مقاله حاضر به تحلیل اماری و همدیدی بارش سنگین رخ داده فروردین ۱۳۹۸ در استان ایلام می باشد. برای مطالعه آماری این تحقیق، ابتدا داده های بارش روزانه ۲۶ ایستگاه استان ایلام از سازمان هواشناسی اخذ شد. سپس برای مطالعه همدید بارش سنگین روزهای مذکور از داده های جو بالای موجود در مرکز ملی پیش بینی های محیطی استفاده گردید و با روش های محاسباتی و ترسیمی وضعیت جو به هنگام وقوع بارش سنگین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل های آماری نشان داد که در چهار روز بارندگی در استان(در روزهای ۱۰ فروردین تا ۱۳ فروردین)، بیشترین مقدار ریزش باران در استان در ایستگاه آبدانان به میزان ۲۱۶,۴ میلی متر بوده است. همچنین در ایستگاه دره شهر و ماژین نیز به ترتیب ۱۹۱ و ۱۴۷ میلی متر بارش به ثبت رسیده است. نقشه های همدیدی نیز نشان دادند که عوامل موثر بر وقوع بارش سنگین قرارگیری مرکز کم فشار در سطح زمین و وقوع بلاکینگ در ترازهای میانی، ناپایداری و چرخندگی و یا تاوایی مثبت در ترازهای میانی می باشد. بر اساس نقشه های زطوبت، منابع رطوبت این بارش سنگین در ترازهای ۸۵۰ و ۵۰۰ هکتوپاسکال، دریای عمان، خلیج فارس، دریای سرخ و دریای مدیترانه می باشد.

کلیدواژه ها

بارش سنگین/ سیل/استان ایلام/ بلاکینگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.