تاثیر توسعه اقتصادی-اجتماعی بر ردپای بوم شناسی در کشورهای منطقه خاورمیانه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی آزمایشگاه مدیریت و رویکردهای نوآورانه در مدیریت و اقتصاد
  • کد COI اختصاصی: MLABCONF02_128
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه مطلبی

کارشناسی ارشد اقتصاد،دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس،ایران

رضا نجارزاده

دانشیار اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، ایران

لطفعلی عاقلی

دانشیار پژوهشکده اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، ایران

چکیده

هدف مطالعه حاضر بررسی اثر شاخص های توسعه اقتصادی و اجتماعی و شاخص های استفاده از منابع طبیعیبه عنوان یکی از محرک های اصلی رشد و توسعه در منطقه خاورمیانه بر کیفیت محیط زیست است که با ردپایبوم شناختی شاخص بندی شده است. در منطقه خاورمیانه با توجه به استخراج نفت وگاز و صادرات آن واستخراج منابع طبیعی و مصرف قابل توجه انرژی فسیلی، فعالیت های انجام شده برای رشد و توسعه اقتصادی باکاهش کیفیت خاک، هوا، آب و تخریب منابع طبیعی نظیر جنگل همراه است که باعث کاهش ظرفیتاکوسیستم میشود و برای بررسی صحیح اثرات توسعه اقتصادی اجتماعی بر تخریب محیط زیست از شاخصردپای بوم شناختی به عنوان شاخص همه جانبه تخریب محیط زیست استفاده شده است. شاخص های توسعهاقتصادی-اجتماعی، درآمد سرانه، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و سرمایه انسانی هستند. شاخص های استفادهاز منابع طبیعی، صادرات نفت و گاز، مصرف الکتریسیته و مصرف سوخت های فسیلی هستند. با توجه به اینکهآلودگی هوا و محیط زیست پدیدهای پایدار در طی زمان است، برای بررسی نحوه اثرگذاری متغیرها بر ردپایبوم شناختی در طی زمان از مدل پنل با ضرایب متغیر زمانی طی دوره زمانی ۲۰۱۸ - ۲۰۰۰ استفاده شده است.نتایج نشان داد که متغیر سرمایه انسانی و مصرف سوخت فسیلی بیشترین اثر را بر افزایش ردپای بوم شناختیداشتند، بنابراین برای کاهش ردپای بوم شناختی لازم است الگوهای رشد و توسعه و مصرف انرژی در کنار همتغییر کنند و به هر دو موارد برای بهبود کیفیت محیط زیست توجه شود.

کلیدواژه ها

توسعه اقتصادی-اجتماعی، ردپای بومشناختی، منطقه خاورمیانه، مدل داده پنل ضرایب متغیر زمانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.