اثر کودهای آلی و نیتروژن بر کارایی مصرف آب، عملکرد و ویژگی های رشد گندم (رقم الوند)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-23-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 307
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راشد احمدی نژاد

نصرت اله نجفی

ناصر علی اصغرزاد

شاهین اوستان

چکیده

این تحقیق برای بررسی تاثیر کودهای آلی و نیتروژن بر کارایی مصرف آب، عملکرد و ویژگی­های رشد گندم (Triticum aestivum L.) رقم الوند، با هدف استفاده بهینه از کود­های آلی و شیمیایی برای دستیابی به کشاورزی پایدار، در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با ۱۵ تیمار و سه تکرار در شرایط مزرعه­ای در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا گردید. تیمارها شامل شاهد (بدون مصرف کود آلی و نیتروژن)، کود اوره (kg/ha۱۵۰)، کود اوره (kg/ha۳۰۰)، لجن فاضلاب شهری (t/ha۳۰)، لجن فاضلاب شهری (t/ha۶۰)، کمپوست زباله شهری (t/ha۳۰)، کمپوست زباله شهری (t/ha۶۰)، کود دامی (t/ha۳۰)، کود دامی (t/ha۶۰)، لجن فاضلاب شهری (t/ha۳۰) + ۵۰% کود اوره، لجن فاضلاب شهری (t/ha۳۰) + اوره (kg/ha۱۵۰)، کمپوست زباله شهری (t/ha۳۰) + اوره (kg/ha۱۵۰)، کمپوست زباله شهری (t/ha۶۰) + اوره (kg/ha۱۵۰)، کود دامی (t/ha۳۰) + اوره (kg/ha۱۵۰)، کود دامی (t/ha۶۰) + اوره (kg/ha۱۵۰) بودند. شاخص کلروفیل برگ ها در وسط دوره رشد و عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه،  طول سنبله، ارتفاع گیاه، تعداد برگ در بوته، شاخص برداشت و کارایی مصرف آب در پایان دوره رشد اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد که مصرف ۱۵۰ و ۳۰۰ کیلوگرم اوره در هکتار، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد برگ در بوته، شاخص کلروفیل برگ ها و کارایی مصرف آب را نسبت به تیمار شاهد افزایش داد اما بر تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه، تعداد سنبلچه در سنبله و شاخص برداشت اثر معنی­داری نداشت. مصرف لجن فاضلاب، کمپوست زباله شهری و کود دامی اکثر صفات مورد مطالعه به­جز تعداد سنبله در مترمربع و تعداد سنبلچه در سنبله را افزایش داد. افزایش سطح کود­های آلی از ۳۰ به ۶۰ تن در هکتار قطر ساقه و شاخص کلروفیل برگ ها را به­طور معنی­داری افزایش داد ولی بر سایر صفات مورد مطالعه اثر معنی­داری نداشت. مصرف توام کود­های آلی و نیتروژن، صفات زراعی، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و کارایی مصرف آب گندم را در مقایسه با شاهد و کاربرد کود­های آلی و نیتروژن به­تنهایی افزایش داد. بیشترین عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه گندم در تیمار ۶۰ تن کود دامی+ ۱۵۰ کیلوگرم اوره در هکتار مشاهده شد. به طور کلی، برای کاهش مصرف کود­های نیتروژن، افزایش عملکرد گندم و بهبود کیفیت آن، مصرف ۱۵۰ کیلوگرم اوره به همراه ۶۰ تن در هکتار از لجن فاضلاب شهری یا کود دامی و یا کمپوست زباله شهری می­تواند در شرایط مشابه توصیه شود.

کلیدواژه ها

کمپوست, کود دامی, گندم, لجن فاضلاب, نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.