تحلیل خشکسالی هواشناسی با استفاده از الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات- شبکه های عصبی مصنوعی بر مبنای شاخص MSPI

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 28، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-28-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم شفیعی نجد

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی عمران، پردیس خودگردان تبریز، دانشگاه تبریز

یوسف حسن زاده

استاد، گروه مهندسی عمران آب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

محمد تقی اعلمی

استاد، گروه مهندسی عمران آب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

امین عبدی کردانی

دانش آموخته دکتری، گروه مهندسی عمران آب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

چکیده

پدیده خشکسالی یکی از بلایای طبیعی می­باشد که احتمال وقوع آن در تمام مناطق اقلیمی امکان­پذیر است و در هر منطقه­ای که روی می­دهد، باعث ایجاد آسیب­های جدی در محیط زیست و زندگی انسان­ها می­شود. بنابراین، پیش­بینی این پدیده مضر، می­تواند تاثیر قابل توجهی در مدیریت منابع آب داشته باشد و آثار مخرب آن را تا حد امکان کاهش دهد. در این مطالعه، ابتدا با استفاده از شاخص بارندگی استانداردشده چند متغیره (MSPI)، مشخصه­های خشکسالی در حوضه آبریز لیقوان­چای به­دست آمد و سپس از شبکه­های عصبی مصنوعی (ANN) جهت پیش­بینی شاخص فوق استفاده گردید. جهت آموزش شبکه­های عصبی مصنوعی و تخمین بهینه وزن­های آن، الگوریتم بهینه­سازی ازدحام ذرات (PSO) به­کار برده شد و عملکرد آن با الگوریتم پس انتشار خطا (BP) مورد مقایسه قرار گرفت. در این راستا سناریوها و ساختارهای مختلفی در نظر گرفته شد و سپس با استفاده از آزمون­های نیکوئی برازش، میزان دقت هر یک از آن­ها محاسبه گردید.  نتایج حاصل، برتری مدل ANN-PSO نسبت به مدل ANN-BP در پیش­بینی خشکسالی را نشان داد.

کلیدواژه ها

الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات, حوضه آبریز لیقوان چای, خشکسالی هواشناسی, شاخص بارندگی استانداردشده چند متغیره, شبکه های عصبی مصنوعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.