ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس های فرسودگی و وسواس کووید-۱۹ در دانشجویان، طی همه گیری کرونا ویروس ۲۰۱۹

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، دوره: 21، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_RUMS-21-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 213
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزین باقری شیخانگفشه

PhD Candidate in Psychology, Faculty of Humanities, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

حجت اله فراهانی

Assistant Professor of Psychology, Faculty of Humanities, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

علی فتحی آشتیانی

Professor, Behavioral Sciences Research Center, Baqiyatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran

چکیده

چکیده زمینه و هدف: همه­گیری کووید-۱۹ باعث ایجاد مشکلات روان­شناختی و جسمانی مختلفی در سراسر جهان شد. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف تعیین اعتبار و روایی مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-۱۹ انجام شد. مواد و روش­ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع ارزشیابی بود. نمونه ها شامل ۳۵۰ نفر (۲۲۷ زن و ۱۲۳ مرد) از دانشجویان دانشگاه­های تهران در سال ۱۴۰۰ بودند که با روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس فرسودگی کووید-۱۹، مقیاس وسواس کووید-۱۹، پرسش­نامه سلامت روان و پرسش­نامه پریشانی روان­شناختی را تکمیل کردند. ویژگی­های روان­سنجی مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-۱۹ از طریق آزمون تحلیل عامل تاییدی، روایی واگرا، روایی هم­زمان، همبستگی Pearson و ضریب آلفای کرونباخ تحلیل شد. یافته­ها: ساختار تک عاملی مقیاس فرسودگی کووید-۱۹ (۸۹/۰=comparative fit index; CFI، ۰۷/۰= root mean square error; RMSE) و وسواس کووید-۱۹ (۹۲/۰=CFI، ۰۷/۰=RMSE) با استفاده از تحلیل عامل تاییدی بررسی و تایید شد. در بررسی روایی ملاکی هم­زمان و واگرا، همبستگی مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-۱۹ با مقیاس پریشانی روان­شناختی مثبت و معنادار بود (۰۰۱/۰> p). هم­چنین، رابطه فرسودگی وسواس کووید-۱۹ با سلامت روان نیز منفی و معنادار بود (۰۰۱/۰> P). ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاس فرسودگی و وسواس کووید-۱۹ نیز به ترتیب ۹۱/۰ و ۸۲/۰ به دست آمد. نتیجه­گیری: یافته­ها بیان گر روایی و پایایی قابل قبول مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-۱۹ می­باشد و ساختار این مقیاس­ها می­توانند به منظور بررسی شدت فرسودگی و وسواس افراد طی همه­گیری کروناویروس ۲۰۱۹ مورد استفاده قرار گیرند. واژه­های کلیدی: فرسودگی، وسواس، کووید-۱۹، اعتبار، روایی، دانشجویان

کلیدواژه ها

Burnout, Obsession, COVID-۱۹, Reliability, Validity, Students, فرسودگی, وسواس, کووید-۱۹, اعتبار, روایی, دانشجویان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.