مکانیابی مناسب جهت احداث سدهای زیرزمینی (مطالعه موردی: دشت یزد- اردکان)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: یازدهمین سمینار سراسری آبیاری و کاهش تبخیر
  • کد COI اختصاصی: ABYARI11_302
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1353
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی مزنگی شاه آباد

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی سازه های آبی ، دانشگاه شهید باهنر کرمان

غلامعباس بارانی

استاد دانشکده عمران ، دانشگاه شهید باهنر کرمان

محمد مهدی احمدی

استادیار بخش مهندسی آب، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

امروزه ذخیره آب سالم و تصفیه آن مورد توجه بسیاری از کشورهای جهان از جمله کشور ایران قرار گرفته است. سدهای زیرزمینی می تواند ، راهکاری مناسب برای این منظور باشد. این سدها در مناطق خشک و نیمه خشک جهان که بارندگی فصلی شدید و پراکنده ای دارند ، مورد استفاده قرار می گیرند. چرا که می توان آب باران را در فصل بارندگی ذخیره کرد و در فصول خشک مورد استفاده قرار داد. در مناطق کم باران ایران به ویژه دشت یزد-اردکان ، منبع مهم تامین آب از منابع زیرزمینی است و با توجه به نیاز روز افزون این مناطق به آب و نیز محدودیت های منابع آب ، می بایست شرایطی برای بهره برداری بهینه از آبهای زیرزمینی فراهم شود. در این مقاله منطقه خشک دشت یزد-اردکان واقع در حوضه آبریزه سیاه کوه جهت تعیین مکان های مناسب برای احداث سدهای زیرزمینی ترکیبی ( نیمه مدفون) مطالعه شده است. برای این منظور شاخص های زمین شناسی ، توپوگرافی ریال هیدرولوژی و هیدروژئولوژی منطقه از طریق بررسی عکس های هوایی ، تصاویر ماهواره ای ، نقشه های توپوگرافی ، امار هیدرولوژی و گزارشات موجود ، مورد بررسی قرار گرفته است. با استفاده از اطلاعات فوق و به کارگیری روش های GIS (سیستم های اطلاعات جغرافیایی) و RS (سنجش از دور) لایه های اطلاعاتی تهیه گردید. لایه های اطلاعاتی و نتایج بررسی های انجام شده در محیط GIS تلفیق و مناطق مناسب برای احداث سدهای زیرزمینی جهت بررسیهای تفضیلی مشخص گردیدند.

کلیدواژه ها

آب سالم ، سدهای زیرزمینی ، دشت یزد-اردکان ، GIS ، RS ، لایه های اطلاعاتی ، مکانیابی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.