مقایسه دو استراتژی متفاوت در مکان یابی مناطق مستعد جمع اوری باران به کمک سیستم پشتیبانی تصمیم DSS مبتنی بر GIS (مطالعه موردی:دشت بیرجند)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: یازدهمین سمینار سراسری آبیاری و کاهش تبخیر
  • کد COI اختصاصی: ABYARI11_139
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1462
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرزاد صادقی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت منابع اب دانشگاه بیرجند

ابوالفضل اکبرپور

استادیار گروه مهندسی آب دانشگاه بیرجند

حامد فروغی فر

استادیار گروه مهندسی آب دانشگاه بیرجند

علی شهیدی

استادیار گروه مهندسی آب دانشگاه بیرجند

چکیده

کشور ایران به دلیل کم بودن ریزشهای جوی و نامناسب بودن پراکنش زمانی و مکانی آن در زمره کشورهای خشک و نیمه خشک جهان قرارداد دارد و در این مناطق الگوهای بارندگی از لحاظ مقدار و زمان پیش بینی نشده هستند. تحت چنین شرایطی و به منظور کاهش مشکلات ناشی از کم ابی تکنین های کارآمد مدیریت آب باید به کار برده شود. استفاده از منابع اب غیر معمول یکی از روشهای مدیریت یکپارچه ی منابع اب می باشد که امروزه بسیار مورد توجه است. سیستم های جمع آوری آب باران RWH از جمله منابع اب غیر معموال است که می تواند در طول دوره هایی که محدودیت دسترسی به اب وجود دارد تا حدی پاسخگوی نیازهای آبی باشد . این مقاله دو استراتژی مختلف را برای تعیین مکان های مستعد RWH در قالب دو سیستم پشتیبانی تصمیم DSS مبتنی بر GIS ارائه می کند که به تسمسم گیرندگان در انتخاب مکانهای مناسب جمع اوری آب باران در دشت بیرجند یاری می رساند. استراتژی اول خصوصیات مختلف حوزه را مستقیما در تصمیم گیری دخیل می یازد و استراتژی دوم بر اساس ظرفیت منطقه در تولید رواناب و نیر فاکتورهای اجتماعی-اقتصادی عمل می کند. نتایج بدست آمده از هر روش منطقه را از لحاظ استعداد جمع آوری باران در 4 گروه ضعیف ، متوسط ، خوب و بسیار خوب طبقه بندی می کند. در نهایت با توجه به نتایج حاصل و با مقایسه دو روش بهنظر می رسد که در مورد دشت بیرجند بکارگیری روش اول مناسب تر است.

کلیدواژه ها

جمع آوری اب باران ، سیستمای پشتیبانی تصمیم گیری ، سامانه اطلاعات جغرافیایی ، دشت بیرجند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.