بررسی آزمایشگاهی تاثیر طوقه برآبشستگی گروه پایه و تکیه گاه پل در حضور اجسام شناور

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی، دوره: 21، شماره: 78
  • کد COI اختصاصی: JR_ARIDSE-21-78_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم کریمی

دانشجوی کارشناسی ارشد سازه های آبی، بخش مهندسی آب، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

کوروش قادری

دانشیار بخش مهندسی آب، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

مجید رحیم پور

دانشیار بخش مهندسی آب، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

محمد مهدی احمدی

دانشیار بخش مهندسی آب دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

یکی از مهم­ترین دلایل ناپایداری و تخریب پل، آبشستگی موضعی در اطراف پایه و تکیه­ گاه آن­ است. در دهه­ های گذشته روش­ های مختلفی برای مقابله با آبشستگی پیشنهاد شده است که می ­توان آنها را به دو دسته کلی تقسیم کرد: روش­ های تغییر الگوی جریان و روش­ های مقاوم سازی ذرات بستر. استفاده از طوقه یکی از روش­ های موثر اصلاح الگوی جریان در کاهش آبشستگی در اطراف تکیه­ گاه و پایه پل است. در این تحقیق تاثیر چهار اندازه مختلف طول طوقه­ در پنج نسبت استغراق متفاوت بر حفاظت آبشستگی تکیه­ گاه و گروه پایه­ های پل با حضور اجسام شناور مستطیلی بررسی شده است. تمامی آزمایش ­ها در شرایط جریان یکنواخت با آب زلال و تکیه­ گاه، جسم شناور و طوقه­ های مستطیلی و پایه­ های استوانه ­ای با رسوبات غیرچسبنده­ با mm ۹۱/۰= d۵۰ اجرا شده است. نتایج آزمایش ­ها نشان می ­دهد کم­ترین و بیش­ترین درصد کاهش آبشستگی به ترتیب مربوط به طوقه۵/۱ برابر طول تکیه­ گاه در حالت قرار­گیری پنج سانتی­ متری بالای بستر رسوبی (با کاهش ۱۵ درصد در عمق و حجم آبشستگی) و طوقه ۳ برابر طول تکیه­ گاه در حالت قرار­گیری هم­ سطح بستر رسوبی (با کاهش ۷۵ درصد در عمق و حجم آبشستگی) است.

کلیدواژه ها

طوقه مستطیلی, تکیه گاه پل, آبشستگی موضعی, آب زلال, کنترل فرسایش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.