ارزیابی وضعیت راندمان آب آبیاری در ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی، دوره: 17، شماره: 67
  • کد COI اختصاصی: JR_ARIDSE-17-67_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 180
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبرز عباسی

استاد، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

فرحناز سهراب

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

نادر عباسی

دانشیار، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

نتایج حاصل از بررسی های مزرعه ای در سامانه ها و شبکه های مختلف آبیاری (سنتی و پایین دست سدها) در سطح کشور طی سال های ۹۴-۱۳۷۰جمع آوری و تحلیل شد. طبق نتایج، راندمان کاربرد آب آبیاری در کشور از ۲۲/۵ تا ۸۵/۵درصد متغیر و میانگین آن ۰/۵۶ درصد است. متوسط این راندمان در سامانه‎های کرتی، نواری و جویچه ای به ترتیب ۵۵/۳، ۵۲/۹ و ۵۲/۵ درصد است. همچنین از بین روش های بارانی، روش رول لاین و کلاسیک ثابت به ترتیب بیشترین (۶۶/۹درصد) و کمترین (۵۲/۱درصد) راندمان کاربرد را داشته و در آبیاری قطره ای این کمیت ۷۱/۱درصد بوده است. متوسط راندمان کاربرد آب آبیاری در سامانه های آبیاری تحت فشار و سطحی به ترتیب ۶۶/۶و ۵۳/۶درصد است. همچنین با مقایسه روشهای مختلف آبیاری تحت فشار نیز ملاحظه میشود که میانگین راندمان کاربرد آب آبیاری در روش های آبیاری بارانی ۶۲/۱ و در روشهای آبیاری قطره ای ۷۱/۱درصد است. بررسی روند تغییرات راندمان طی سالهای مختلف نشان داد که راندمان کاربرد آبیاری در دو دهه ۸۰-۷۱ و ۹۰-۸۱ و نیم دهه ۹۴-۹۱ به ترتیب ۵۲، ۵۸/۴ و ۵۸/۸درصد بوده است. همچنین بررسیها نشان داد راندمان انتقال و توزیع نیز در دهه های مذکور به ترتیب ۶۷، ۶۸/۵و ۷۴/۲درصد بوده است. بدین ترتیب راندمان کل در دهه های یاد شده به ترتیب ۲۹/۷، ۳۶ و ۴۳/۸درصد برآورد میشود.

کلیدواژه ها

راندمان های آبیاری, سامانه های آبیاری, مدیریت آبیاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.