تاثیر کرونا بر تورم در ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پانزدهمین کنفرانس بین المللی مدیریت، اقتصاد و توسعه
  • کد COI اختصاصی: ICMET15_089
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 283
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یلدا مصطفی پور

دانش آموخته دکتری دانشگاه مازندران

رضا شمس اللهی

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه ایت الله بروجردی

چکیده

هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر کرونا بر تورم در ایران طی دوره ۱۴۰۰-۱۳۵۳ است. برای این منظور از الگوهای خود رگرسیون با وقفه های توزیعی ( ARDL)و تصحیح خطا ( ECM)استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش، اثر کرونا بر تورم معنیدار و جهت آن نیز مثبت گزارش شد. بنابراین به نظر میرسد، اثر فزاینده تحریم اقتصادی بر تورم و عدم قطعیت درآمد، نااطمینانی به وجود آمده و محدودیتهای ناشی از قرنطینه ها و اقدامات مهاری اعمال شده، منجر به افزایش فشار عرضه و از این طریق سبب تشدید تورم شده است. همچنین، در بین بخشهای اقتصادی، بیشترین اثر ضد تورمی مربوط به بخش خدمات و بعد از آن به ترتیب، بخش صنعت و کشاورزی بوده است. از آن جا که بخش خدمات بیشترین سهم را در تولید ناخالص داخلی دارد و تاثیر مستقیم بیشتری را نیز در زندگی افراد جامعه دارد، در نتیجه اثر آن بر تورم بیشتر از سایر بخشها است. علاوه براین، به ازای هر واحد افزایش نقدینگی، بعد دو وقفه، تورم ۰,۲۵افزایش خواهد داشت. بر اساس نتایج به دست آمده، در حالیکه نرخ سپرده بانکی به سرعت، تاثیری بر کاهش تورم نخواهد داشت، اما افزایش این متغیر با یک وقفه منجر به کاهش تورم شده و تاثیر ضد تورمی آن طی دو دوره کاهش یافته است. همچنین، سرعت رسیدن به تعادل ۱۲۹درصد خواهد بود که نشان میدهد که ۱۲۹ درصد از خطای عدم تعادل در کوتاه مدت در هر دوره به صورت نوسانی و همگرا تعدیل میشود.

کلیدواژه ها

تورم، کرونا، خود رگرسیون با وقفه های توزیعی، تصحیح خطا.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.