ارزیابی تراکم، زیست توده و تنوع زیستی علف های هرز در کشت مخلوط ردیفی کاهو پیچ (Lactuca sativa L. var. capitata) و گل عسلی (Lobularia maritima (L.) Desv.)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-14-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسن هاتفی فرجیان

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد،مشهد، ایران

علیرضا کوچکی

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

مهدی نصیری محلاتی

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر الگوهای کشت مخلوط ردیفی کاهو پیچ و گل عسلی بر تراکم، زیست­توده و تنوع زیستی علف­های هرز، آزمایشی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی ۱۳۹۴- ۱۳۹۳ اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل الگوهای کشت مخلوط ردیفی ۱ ردیف کاهو پیچ + ۱ ردیف گل عسلی (۱:۱)، ۲ ردیف کاهو پیچ + ۲ ردیف گل عسلی (۲:۲)، ۳ ردیف کاهو پیچ + ۳ ردیف گل عسلی (۳:۳) و کشت خالص دو گونه بود. نتایج نشان داد که اثر الگوهای کشت مخلوط ردیفی کاهو پیچ و گل عسلی بر تمامی صفات مورد مطالعه در هر دو مرحله نمونه برداری معنی­دار بود. بیشترین تراکم علف­های هرز در الگوی کاشت ۲:۲ به ترتیب با ۴/۲۸۲ و ۰۳/۱۲۲ بوته در مترمربع در هر دو مرحله نمونه برداری مشاهده شد. در مرحله اول و دوم نمونه­برداری، بیشترین زیست توده علف­های هرز به ترتیب در الگوی کاشت ۱:۱ و ۲:۲ با ۳۳/۵۸ و ۰۸/۶۲ گرم در مترمربع مشاهده شد. همچنین، بیشترین مقدار شاخص تنوع شانون- وینر، در الگوی کاشت ۲:۲ و ۱:۱ به ترتیب با ۵۳/۰ و ۳۷/۰ در مرحله اول و دوم نمونه برداری مشاهده شد. بیشترین مقدار شاخص تنوع سیمپسون، در الگوی کاشت ۲:۲ به ترتیب با ۶۶/۰ و ۴۶/۰ در هر دو مرحله نمونه برداری مشاهده شد و در نهایت، بیشترین مقدار شاخص غنای گونه­ای مارگالف، در الگوی کشت خالص کاهو پیچ و الگوی کشت مخلوط ردیفی ۱:۱ به ترتیب با ۴۸/۱ و ۶۳/۱ در مرحله اول و دوم نمونه برداری مشاهده شد. به­طور کلی، الگوهای کشت مخلوط ردیفی ۱ ردیف کاهو پیچ + ۱ ردیف گل عسلی (۱:۱) و ۲ ردیف کاهو پیچ + ۲ ردیف گل عسلی (۲:۲)، بیشترین میزان را از نظر اکثر شاخص­های تنوع، یکنواختی و غنای گونه­ای مورد بررسی در این تحقیق دارا بودند.

کلیدواژه ها

الگوی کاشت, شاخص تنوع, غنای گونه ای, یکنواختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.