ارزیابی مقایسهای سطح بهینه ظرفیت تولیدی صنایع کارخانهای برترایران
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه اقتصاد مالی، دوره: 16، شماره: 60
- کد COI اختصاصی: JR_ECJ-16-60_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 320
نویسندگان
گروه اقتصاد، واحد مسجد سلیمان، دانشگاه آزاد اسلامی، مسجد سلیمان، ایران
گروه اقتصاد و حسابداری، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران(
گروه اقتصاد ،دانشکده اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
گروه اقتصاد ،دانشکده اقتصاد،دانشگاه علامه طباطبایی، تهران،ایران
چکیده
چکیدهاین مقاله به بررسی ، ارزیابی مقایسهای سطح بهینه ظرفیت تولیدی صنایع کارخانهای برتر در کشور ایران می پردازد. در این مقاله پنج صنعت مختلف که بعنوان صنایع پیشرو در زمینه تولید مورد مقایسه قرار گرفته است این صنایع عبارتند از:(شیمیایی، فلزات اساسی، فرآوردهای نفتی، طلا و جواهرات، سنگ)، به منظور تعیین سطح بهینه ظرفیت تولید در صنایع کارخانهای برتر با کد دو رقمی ISIC.Rev.۲ و ISIC.Rev.۳ از تابع هزینه ترانسلوگ استفاده شد. بهینگی تولید، برابری کشش مقیاس یا کشش هزینه(معکوس کشش مقیاس) با یک است. برای به دست آوردن سطح بهینه تولید، ابتدا از برابری کشش مقیاس یا کشش هزینه با یک، یک سطح تولید به دست آمد که طبیعتا شرط اول را تامین میکند سپس به منظور بررسی تحقیق شرط دوم در تولید به دست آمد. نتایج حاصل از تحلیل مقایسهای صنایع برتر نشان داد که ظرفیت تولید در بخش صنایع مواد شیمیایی مقدار ظرفیت تولید بهینه برابر با ۵۹۸۶۴۷ میلیون ریال بود. متوسط ارزش ستانده واقعی هر بنگاه صنعتی در بخش تولید صنایع شیمیایی ۱۱۰۷۴۹۷میلیون ریال در سال است، بنظر میرسد که بنگاههای تولید این بخش از ظرفیت خود بالاتر تولید کردهاند. و از ظرفیت بهینه خود نهایت استفاده کردهاند. میزان استفاده از ظرفیت در اینجا ۱۸۵ درصد تخمین زده شد. مقدار ظرفیت تولید بهینه فرآوردههای نفتی برابر با ۳۴۹۲۱ میلیون ریال است. متوسط ارزش ستانده واقعی هر بنگاه صنعتی در بخش تولید فرآوردههای نفتی ۵۷۲۷۰ میلیون ریال در سال است، بنظر میرسد که بنگاههای تولید این بخش از ظرفیت خود به نحوه بهینهتری استفاده کردهاند. میزان استفاده از ظرفیت ۱۶۴ درصد تخمین زده شد. سطح تولید واقعی فلزات اساسی ۵۷۴۲۱۲ میلیون ریال در سال بوده است، که بیانگر نقطه حداقل حداقل کننده تابع هزینه متوسط کل است. متوسط ارزش ستانده واقعی هر بنگاه صنعتی در بخش تولید فلزات اساسی۱۹۳۵۰۹ریال در سال است.کلیدواژه ها
واژه های کلیدی: ظرفیت تولیدی, سطح بهینه, تابع ترانسلوگ, صنایع کارخانه ایاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.