مقایسه اثربخشی تنظیم هیجان مدل گروس با توانبخشی شناختی بر رفتارها و نگرش های خوردن ناسالم در دانش آموزان نوجوانان مبتلا به اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوماهنامه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی، دوره: 14، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_EDCBM-14-6_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 298
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان حاتمیان

https://orcid.org/۰۰۰۰-۰۰۰۱-۷۱۴۷-۶۷۳۳

کاظم رسول زاده طباطبایی

https://orcid.org/۰۰۰۰-۰۰۰۲-۳۹۸۰-۸۳۱X

چکیده

پژوهش حاضر با هدف مقایسه ­اثربخشی مدل تنظیم هیجان گروس با توانبخشی شناختی بر رفتارها و نگرش­های خوردن ناسالم در دانش آموزان نوجوانان مبتلا به اختلال نارسایی توجه­ و ­بیش فعالی انجام شد. روش ها:  طرح پژوهشی از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه پژوهش شامل دانش آموزان نوجوانان ۱۴ تا ۱۸ ساله که توسط کارشناسان مرکز مشاوره آموزش و پرورش شهر کرمانشاه مبتلا به اختلال نارسایی توجه­ و ­بیش فعالی تشخیص داده شده بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد  ۳۶ نفر از آنها انتخاب شد و  به طور تصادفی در سه گروه درمان تنظیم هیجان گروس، درمان توانبخشی شناختی و گروه کنترل قرار گرفتند. به یک گروه آزمایش درمان تنظیم هیجان به مدت ۸ جلسه (هفته ای یک جلسه ۹۰ دقیقه ای) و دیگر گره آزمایش درمان توانبخشی شناختی به مدت ۱۲ جلسه (هفته ای دو جلسه ۶۰ دقیقه ای) و گروه کنترل هیچ کدام از دو درمان را دریافت نکردند. برای سنجش سطح رفتارها و نگرش­های خوردن ناسالم در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون از مقیاس بازخورد خوردن ویلیامسون  استفاده شد. نهایتا داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه ۲۳ و به کمک تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبیLSD   تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: نتایج نشان داد هر دو درمان در پس آزمون نسبت به گروه کنترل اثر بخشی معناداری بر کاهش رفتارها و نگرش­های خوردن ناسالم در دانش آموزان نوجوانان مبتلا به اختلال نارسایی توجه­ و ­بیش فعالی داشتند (P< ۰/۰۰۱). جالب اینکه بین اثربخشی دو درمان مذکور تفاوت معناداری مشاهده نشد. نتیجه گیری: یافته های مذکور نشانگر سودمندی درمان های تنظیم هیجان گروس و توانبخشی شناختی بر کاهش رفتارها و نگرش­های خوردن ناسالم در دانش آموزان نوجوانان مبتلا به اختلال نارسایی توجه­ و ­بیش فعالی است. 

کلیدواژه ها

Emotion regulation, Cognitive rehabilitation, unhealthy eating behaviors and attitudes, hayperactiv, students, تنظیم هیجان, توانبخشی شناختی, رفتارها و نگرش های خوردن ناسالم, بیش فعالی, دانش آموزان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.