تدوین مدل توسعه مشارکت الکترونیک در ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله خط مشی گذاری عمومی در مدیریت، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPA-12-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 292
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان مهیمنی

دانشجوی دکتری مدیریت دولتی، گروه مدیریت، دانشکده علوم انسانی ، واحد ساوه ،دانشگاه آزاد اسلامی ، ساوه ، ایران

حسن گیوریان

گروه مدیریت، دانشکده علوم انسانی ، واحد تهران مرکزی ،دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران

احسان ساده

گروه مدیریت، دانشکده علوم انسانی ، واحد ساوه ،دانشگاه آزاد اسلامی ، ساوه ، ایران

سیروس تدبیری

استادیار، گروه مدیریت، دانشکده علوم انسانی ، واحد ساوه ،دانشگاه آزاد اسلامی ، ساوه ، ایران

چکیده

زمینه: فناوری اطلاعات و ارتباطات با ایجاد مشارکت شهروندان در روند حکمرانی، می تواند چشم انداز سیاسی را تغییر دهد. لذا مشارکت الکترونیک به یک نقطه مهم از این فرایند تبدیل شده است و به طور خاص به گسل دیجیتالی با تمرکز بر دسترسی برابر نیز اشاره دارد. در سند چشم انداز ۱۴۰۴ و برنامه های توسعه قید شده است که از منظر فناوری در بین کشورهای منطقه اول باشیم. هدف: هدف اصلی پژوهش حاضر، کشف، شناسایی ابعاد و عوامل موثر بر مشارکت الکترونیک در ایران است. روش: با توجه به موضوع، روش تحقیق آمیخته در دستور کار قرار گرفت. در قسمت کیفی، ابتدا با شش نفر از خبرگان علمی و اجرایی که به روش هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه گروه کانونی انجام و نتایج مصاحبه بر اساس تکنیک تحلیل محتوای کلاسیک بررسی شد. در مرحله کمی از ابزار پرسشنامه با مقیاس لیکرت استفاده شده است. داده­های قسمت کمی از طریق الگوسازی معادله ساختاری، تحلیل عاملی اکتشافی و تائیدی با استفاده از نرم افزارهای spss و lisrel تحلیل شدند. یافته ها: با بررسی متن مصاحبه گروه کانونی، ادبیات داخلی و بین المللی درمجموع تعداد ۲۵۰ کدباز به دست آمد، که این کدها در ۱۷ مفهوم فرعی و نهایتا ۱۰ مفهوم اصلی دسته بندی شدند. نتیجه گیری: ماحصل این پژوهش مدلی کارآمد برای توسعه مشارکت الکترونیک می­باشد، که از طریق کاربست عوامل شناسایی شده در آن، در فرایند خط­مشی گذاری در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات و ارتقا کیفیت ارتباط بین سیاست­گذاران و شهروندان می­تواند موجب بهبود رتبه کشور در این شاخص گردد و به تحقق هدف سند چشم انداز ۱۴۰۴ کمک شایانی نماید.

کلیدواژه ها

مشارکت الکترونیک, دولت الکترونیک, حکمرانی الکترونیک, افق چشم انداز ۱۴۰۴

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.