بررسی تاثیر تغییرات کاربری اراضی و ارتباط آن دمای سطح زمین با استفاده از سامانه گوگل ارث انجین (GEE)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نهمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین درحوزه زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: BSCONF09_144
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 336
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم حیدرزاده

استادیار گروه علوم مهندسی آب مجتمع آموزش عالی میناب، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، هرمزگان، ایران .

چکیده

بررسی روند تغییرات کاربری و اثرات آن مزایای قابل توجهی برای افزایش برنامه ریزی زیست محیطی و فرآیندهای تصمیم گیری مدیران ارائه می دهد. هدف از این تحقیق ارزیابی اثرات تغییر کاربری اراضی بر دمای سطح زمین با استفاده از سامانه گوگل ارث انجین برای استان هرمزگان بوده است . این مطالعه براساس فناوری RS و GIS، دادههای کاربری اراضی از سال ۲۰۱۵-۲۰۱۹ را تفسیر نموده و فرآیند تغییر پویای آن را با توجه به دمای سطح زمین مورد ارزیابی قرار داده است . طبق نتایج بدست آمده کمترین میزان دما مربوط به ماههای فوریه ، مارچ و آوریل ( بهمن ، اسفند و فروردین ) بوده است . در این بازه زمانی شاخص NDVI به ماکزیمم مقدار خود رسیده است . کاربری اراضی نیز تغییرات ملموسی داشته است . اراضی جنگلی ، تالابها و پهنه های آبی به ترتیب با ۱۰۰، ۵۰ و ۶/۲۸ درصد بیشترین تغییرات را طی بازه زمانی ۲۰۱۵- ۲۱۰۹ داشته است . مقدار ضریب همبستگی ۹۲ درصدی میان شاخص NDVI و دمای سطح زمین نشان می دهد با افزایش شاخص پوشش گیاهی ، مقدار دمای سطح زمین تا حدودی کاهش پیدا می کند.کاربری اراضی و پوشش گیاهی تاثیر محسوسی در تغییرات دمای سطح زمین دارد. به طور کلی نتایج نشان داد، در اکثر مناطق با دمای کمتر، پوشش گیاهی انبوه تری وجود دارد که بیانگر رابطه معکوس بین شاخص پوشش گیاهی و دمای سطح زمین است . کارایی بسیار بالای سامانه GEE در پردازش حجم عظیمی از تصاویر ماهوارهای از دیگر نتایج مهم این مقاله است . استفاده از این سامانه رایگان بوده و نیاز به دانلود تصاویر مختلف نیست بلکه کاربر می تواند فقط نتیجه پردازش را دانلود نماید. این امر به لحاظ سرعت ، زمانی ، اقتصادی و دقت در پردازش بسیار سودمند است .

کلیدواژه ها

کاربری اراضی ، دمای سطح زمین ، شاخص NDVI، سامانه گوگل ارث انجین ، استان هرمزگان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.