بررسی طول دوره نهفتگی و پیشرفت نژاد ۱.۲ بیماری پژمردگی فوزاریومی در برخی ژنوتیپهای ملون (Cucumis melo L.)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: نهمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین درحوزه زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
- کد COI اختصاصی: BSCONF09_103
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 647
نویسندگان
دانشجوی دکتری گروه ژنتیک و به نژادی گیاهی، پردیس کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران
دانشیار گروه ژنتیک و به نژادی گیاهی، پردیس کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران
استاد پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری تهران
دانشیار گروه ژنتیک و به نژادی گیاهی، پردیس کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران
استادیار گروه به نژادی دام، پردیس کشاورزیدانشگاه تربیت مدرس تهران
استاد گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، پردیس کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران
چکیده
بیماری پژمردگی فوزاریومی یکی از مهمترین بیماریهای ملون میباشد که سبب خسارت بین ۲۰ تا %۸۰ در مزارع ملون میشود و در شرایط مساعد گسترش بیماری به %۱۰۰ نیز میرسد. در برنامه های اصلاحی دستیابی به ارقام مقاوم از جمله مهمترین روشهای کنترل این بیماری به حساب می آید. در این پژوهش ۲۰ ژنوتیپ گیاه ملون شامل ۱۶ توده بومی ملون جمع آوری شده از نقاط مختلف ایران، دو ژنوتیپ خارجی و به همراه ۲ لاین افتراقی ایزابل و شارنته تی به ترتیب به عنوان ارقام شاهد مقاوم و حساس برای شناسایی منبع جدیدی از مقاومت به بیماری پژمردگی فوزاریومی مطالعه شد. کلیه آزمایشها در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه پردیس کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس اجرا شد. ریشه گیاهچه های جوان ۱۲-۱۴ روزه کشت شده در سینی کشت به آرامی خارج و با آب شستشو داده شدند تا محتویات کوکوپیت و پرلیت اطراف ریشه جدا شود. سپس ریشه گیاهان به مدت ۲ دقیقه در محلول سوسپانسیون اسپور Fusarium oxysporum f. sp. melonis نژاد ۱.۲ با غلظت ۱۰۶ اسپور کنیدیوم در میلیلیتر تلقیح شدند. گیاهان، دوباره به سینی کشت حاوی خاک ضدعفونی شده منتقل و ۹ روز بعد از مایه زنی، تاریخ ظهور اولین علائم روی بوته ها یادداشتشد. گسترش علا۵ئم روی بوته ها هر روز در یک نوبت در بازه زمانی ۳۰ روزه تا زمان مرگ کامل بوته صورت پذیرفت. ارزیابی مقاومت با استفاده از شاخصهای LP و AUDPC در ژنوتیپها محاسبه گردید. بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپها ملون بر مبنای شاخصهای مذکور با استفاده از روشهای آماری تجزیه واریانس و تجزیه خوشهای انجام شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها حاکی از وجود اختلاف معنیدار %۱ بین ژنوتیپها برای هر دو شاخص مورد مطالعه بود. بر اساس نتایج حاصل ژنوتیپ ایزابل بیشترین سطح مقاومت و توده عسگرآبادی و تاشکندی بزرگ، کمترین میزان مقاومت به بیماری پژمردگی فوزاریومی نژاد ۱.۲ را نشان دادند. همچنین تجزیه خوشهای توده ها بر اساس روش Ward منجر به شناسایی سه گروه از ۱۸ توده مورد مطالعه به همراه دو لاین افتراقی شاهد شد. نتایج به دست آمده از خوشه بندی ژنوتیپها نشان داد که توده کوری -هیبرید F۲ و کالیفرنیا F۱ کمترین فاصله را با ژنوتیپ ایزابل دارند.کلیدواژه ها
مقاومت به بیماری، تنوع ژنتیکی، تجزیه خوشه ایمقالات مرتبط جدید
- بررسی خاصیت ضدبیوفیلمی ترکیب گیاهی ۱و۸-سینئول علیه آسینتوباکتر بومانی دارای مقاومت داروئی
- ابر دریاچه باستانی ری - مقدمه ای بر تغییرات سطح-حجم آب در طول زمان از دیدگاه مورفولوژی
- تاثیرنشانگ رهای غیرتهاجمی بزاق در تشخیص سرطان دهان
- بررسی میزان فراوانی بیماری فاویسم در کودکان زیر۶ سال در شهر بوشهر
- بررسی تاثیرپاالیندگی گیاه Salsola crassa بر کاهش آلودگیفاضلاب صنعتی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.