تاثیر کیفیت خدمات هواپیمایی شرکت هواپیمایی ایران ایر بر رضایت و وفاداری مشتری درایران
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی چالش ها و راهکارهای نوین در مهندسی صنایع، مدیریت و حسابداری
- کد COI اختصاصی: CSIEM03_048
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 449
نویسندگان
استادیار گروه مدیریت، دانشکده مدیریت و حسابداری، موسسه آموزش عالی زند شیراز، شیراز، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مدیریت بازرگانی گرایش بازاریابی، گروه مدیریت، دانشکده مدیریت و حسابداری، موسسه آموزش عالی زندشیراز، شیراز، ایران
چکیده
سازمانهای خدماتی مشتری محور مانند شرکتهای هواپیمایی تلاش مینمایند کلیه فرآیندها، استراتژیها و اهداف کلان سازمان را منطبق باخواسته ها و الزامات مشتریان قرار دهند. وجود همبستگی میان کیفیت خدمات و موفقیت سازمان ایجاب میکند به کیفیت خدمات به عنوان یک ابزار رقابتی برای متمایز ساختن سازمان از دیگر رقبا نگریسته شود. ( ۱۳۹۳ ، خلیلوند، کلثوم؛ مهدیه سعیدی و مصطفی الطافی([۱] مهمترین اقدام در شناسایی و ارائه خدمات با کیفیت بالا، درک دقیق انتظارات مشتریان است. کیفیت خدمات یکی از بهترین مدل ها برای اندازه گیری انتظارات و درک مشتری است. برای بدست آوردن یافته های این تحقیق پرسشنامه ای تنظیم و بین ۳۰نفر از مسافران فرودگاه شهید دستغیب شیراز توزیع و داده ها توسط نرم افزار spss تحلیل گردید. یافته های این مقاله برای حمایت از مدیران هواپیمایی تنظیم گردیده است تا با ارائه خدمات بهتر، ردیابی و بهبود کیفیت خدمات، بالاترین سطح رضایت را برای مسافران خود کسب کنند.کلیدواژه ها
صنعت هواپیمایی؛ رضایت مشتری؛ کیفیت خدمات؛ استراتژی های بازاریابی؛ قصد رفتاری؛ .spssمقالات مرتبط جدید
- تاثیر رهبری تحول افرین بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی فرهنگ سازمانی
- کاربرد اسپکتروفوتومتر و بینایی ماشین در بهبود کیفیت و کنترل فرآیند صنعت چاپ
- روش های یادگیری مبتنی بر پروژه و ارتقاء مهارت های کلیدی
- دستاوردهای سازمان های صنفی در صنعت ساخت کشور ایران
- بررسی تاثیر استفاده از تکنولوژی رسانه های اجتماعی در موفقیت پروژه و رابطه آن با ارتباطات پروژه و جهت گیری فناوری(مطالعه موردی شرکت ملی حفاری ایران)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.