مبانی و مصداقهای آزادی ارتباطات و اطلاعات در حقوق و اندیشه اسلامی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نهمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم انسانی ، مدیریت و کارافرینی ایران
  • کد COI اختصاصی: EMCONF09_432
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه بحر کاظمی

کارشناسی حقوق دانشگاه پیام نور قزوین

چکیده

اصل آزادی اطلاعات از جمله اصول تردیدناپذیر در جهان امروز است، که به عنوان یکی از حقوق اساسی بشر در اسناد معتبری، مانند اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی، مورد تصریح قرارگرفته است. قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات نیز در ایران برای اجرایی شدن همین حق در سال ۱۳۸۸ به تصویب رسید. این مقاله در پی تبیین مستندات و ریشه های این حق و مصداقهای آن در متون و منابع اسلامی است. به همین منظور پس از طرح مسئله و بیان اهمیت آن در نظام اسلامی، از حق دسترسی به اخبار و اطلاعات، حق حضور دائمی و همگانی در صحنه، حق مشارکت در اداره امور کشور، و سرانجام حق نظارت و نقد عملکردها به عنوان چهار مصداق مهم از این حق یاد کرده و نمونه هایی ارائه میدهد. تبیین موارد فوق به فرهنگ سازی در احترام به این حق بشری، تفسیر صحیح از قانون مصوب و جلوگیری از اعمال سلیقه ها کمک میکند.

کلیدواژه ها

آزادی اطلاعات، حق تعیین سرنوشت، حقوق بشر، قانون انتشار، دسترسی آزاد به اطلاعات، حقوق و اندیشه اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.