بهینه سازی عملکرد کارکنان از طریق رهبری تحول آفرین، عدالت رویه ای و آموزش: نقش خودکارآمدی(مورد مطالعه:کارکنان اداره کل حفاظت محیط زیست استان گلستان)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: نهمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم انسانی ، مدیریت و کارافرینی ایران
- کد COI اختصاصی: EMCONF09_119
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 144
نویسندگان
گروه مدیریت دولتی ، دانشگاه پیام نور ، تهران، ایران
دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته مدیریت دولتی گرایش توسعه منابع انسانی، دانشگاه پیام نور، واحد آمل
چکیده
هدف از پژوهش حاضر بررسی بهینه سازی عملکرد کارکنان از طریق رهبری تحول آفرین، عدالت رویه ای و آموزش: نقش خودکارآمدی در بین کارکنان اداره کل حفاظت محیط زیست استان گلستان است، لذا این تحقیق کاربردی می باشد. همچنین با توجه به این که هدف محقق از انجام این پژوهش، بهینه سازی عملکرد کارکنان از طریق رهبری تحول آفرین، عدالت رویه ای و آموزش: نقش خودکارآمدی می باشد، پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی و از لحاظ نوع داده ها کمی است. برای گردآوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان اداره کل حفاظت محیط زیست استان گلستان با ۲۴۷ کارمند می باشد. برای تعیین حجم نمونه با استفاده از روش فرمول کوکران، ۱۵۱ نفر انتخاب شده اند و توزیع پرسشنامه نیز به صورت تصادفی ساده انجام گردید. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای آماری Excel۲۰۱۳ ،SPSS ۲۶ وSmart PLS۳ استفاده شد و از آزمون های توصیفی برای متغیر های جمعیت شناختی و در بخش آمار استنباطی به منظور بررسی فرضیه های پژوهش، روابط بین متغیرها و به عبارتی تعمیم نتایج به دست آمده از نمونه به جامعه آماری پژوهش، از مدل سازی معادلات ساختاری (خودکارآمدی M) استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که خودکارآمدی تاثیر رهبری تحول آفرین، عدالت رویه ای و آموزش بر عملکرد کارکنان را میانجیگری می کند.کلیدواژه ها
عملکرد کارکنان، رهبری تحول آفرین، عدالت رویه ای، آموزش، خودکارآمدی، کارکنانمقالات مرتبط جدید
- مزایای وجود و استفاده از برند در یک بازار رقابتی (مطالعه موردی راهبرد هایی برای حفظ مشتریان)
- بررسی نقش حسابداری و حسابرسی مدیریت در توصیف تحلیل گری مالی
- بررسی تاثیر تغییر حسابرس، زیان شرکت و اندازه شرکت بر تاخیر در گزارش حسابرس
- تاثیر جمع آوری مالیات، حسابرسی مالیاتی و عدم تمکین مالیات بر مالیات بر درآمد مشاغل
- Big Data And Artificial Intelligence In Management, Challenges And Future Directions Of Study In Educational Organizations
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.