مدل یابی ساختاری مولفه های کالبدی موثر بر زیبایی مناظر روستاهای کوهپایه ای شمال ایران با کاربست سیستم واقعیت مجازی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 48، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-48-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمال الدین مهدی نژاد

گروه معماری، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران.

علی شرقی

گروه معماری، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران.

فائزه اسدپور

گروه معماری، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران.

چکیده

بررسی روستاها و تحولات کالبدی آنها نمایانگر دخالت عوامل مختلفی است که گاه در حیطه اختیار روستاییان و گاه خارج از آن است. این عوامل از جهات مختلف روستاها را هدف قرار می دهند، که منظر و تغییر آن یکی از این ابعاد است. یکی از مفاهیم ارزشی منظر، زیبایی می باشد که بررسی و شناخت فرآیند ها و مکانیسم های حاکم بر زیبایی روستا و عوامل ساختار منظر روستایی و مخصوصا درک ماهیت روابط میان اجزای این دو، مد نظر این پژوهش می باشد. لذا پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت، اکتشافی و از حیث بررسی داده ها، تجربی- پیمایشی است. داده های مورد نیاز پژوهش از طریق تحلیل محتوای اسنادی و دلفی گردآوری شده است. جامعه آماری شامل متخصصین می باشد که با استفاده از سیستم واقعیت مجازی، محیط ۵ روستای شبیه سازی شده در قالب تور مجازی برای آنها به نمایش گذاشته شده و سپس با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخت، مورد پرسشگری مستقیم قرار گرفتند. به منظور شناسایی مهمترین شاخص ها از آزمون رتبه ای هم انباشتگی نامحدود اکتشافی با استفاده از نرم افزار Eviews استفاده شده است و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات استخراجی از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS عمل شده است که نتایج نشان داده است؛ مدل استاندارد زیبایی مناظر روستاها به ترتیب ضرایب مسیر متاثر از رویت پذیری، عناصر محیطی، جذابیت، وضوح، تناسبات می باشد.

کلیدواژه ها

ساختار کالبدی, روستای بومی, منظر روستایی, زیبایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.