بررسی تاثیر عامل گذر زمان بر میزان اثرگذاری پروانه های ثبت اختراع کشورهای اسلامی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات، دوره: 9، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_SLIS-9-21_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی منصوری

دانشگاه اصفهان

فرامرز سهیلی

دانشگاه پیام نور

چکیده

هدف: هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان اثرگذاری عامل وقفه زمانی و به عبارتی فاصله زمانی ثبت تا کسب اعتبار بر میزان استناد واقع شدن پروانه های ثبت اختراع کشورهای اسلامی است. روش: پژوهش حاضر با استفاده از تحلیل استنادی، انجام شده و جامعه پژوهش کلیه پروانه­های ثبت اختراع مربوط به کشورهای اسلامی است که در بازه زمانی ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴ در پایگاه اداره ثبت اختراع آمریکا اطلاعات آن­ها تکمیل و مورد تایید قرار گرفته­اند. یافته­ها: یافته­ها نشان داد که بیش از۹۵ درصد از پروانه­های ثبت اختراع در محدوده زمانی ۰-۳ مرحله ثبت تا کسب اعتبار را طی کرده­اند. متوسط وقفه زمانی میان استناد پروانه­های ثبت اختراع مورد بررسی ۹۳/۲ سال است. همچنین تحلیل داده­ها نشان دهنده این است که بیشترین فراوانی مربوط به وقفه­های زمانی ۲–۳ سال است که بیش از ۴۰ درصد از پروانه­های ثبت اختراع استناد شده را به خود   اختصاص داده­اند. نتیجه­گیری: نتایج آزمون فرضیه پژوهش نشان داد که رابطه معنی­داری بین سه متغیر "سال کسب اعتبار پروانه­های ثبت اختراع اصلی"، "وقفه زمانی میان تاریخ کسب اعتبار" و "تاریخ مورد استناد واقع شدن"، با "درصد جریان دانش" در سطح (۰۵/۰> p) و ضریب همبستگی برابر با ۳۹/۰- و ۲۴/۰- وجود دارد. همچنین تحلیل داده­ها نشان داد که رابطه همبستگی موجود بین دو متغیر مستقل و یک متغیر وابسته، رابطه­ای منفی است. به طور کلی نتایج پژوهش نشان داد که عامل تاخیر در زمان کسب اعتبار می تواند تاثیر مستقیمی بر میزان اثر گذاری پروانه های ثبت اختراع داشته باشد.

کلیدواژه ها

وقفه زمانی, جریان دانش, تحلیل استنادی, پروانه ثبت اختراع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.