زمین شناسی محور جاده ا ی هراز در استان مازندران با تاکید بر شناسایی مخاطرات طبیعی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه جاده، دوره: 30، شماره: 113
- کد COI اختصاصی: JR_ROAD-30-113_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 645
نویسندگان
مربی، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، تهران، ایران
استادیار، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، تهران، ایران
چکیده
محور جادهای هراز یکی از مهم ترین و پر ترددترین مسیرهای حمل و نقل جاده ای کشور در استان مازندران است. ویژگیهای زمین شناسی این مسیر بسیار متنوع بوده و مستعد وقوع انواع مخاطراتی است که با ویژگیهای زمینشناسی ارتباط مستقیم دارد. توجه به این ویژگیها یکی از مهمترین مطالعات در احداث، نگهداری و ترمیم سامانههای حمل و نقل است. مطالعات انجام یافته در جاده هراز از دیدگاههای مختلف و با تاکید بر مخاطرات طبیعی مسیر انجام یافته است و در اغلب آنها، بررسی دقیق ویژگیهای زمین شناسی مسیر کمتر مورد توجه بوده و به صورت خیلی خلاصه و با تاکید بر گروهی از مطالعات دیگر انجام یافته است. با توجه به ضرورت و اهمیت ویژگیهای زمینشناسی مسیر و نقش بسیار مهم آن در وقوع مخاطرات طبیعی، در این پژوهش زمینشناسی مسیر با تاکید بر مخاطرات که از آن متاثر است، در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول با پیمایش مسیر بر روی نقشههای زمینشناسی در محیط نرم افزاری GIS، ویژگیهای مسیر توصیف گردید و در مرحله دوم بازدیدهای میدانی در نقاط خاص زمین شناسی انجام یافت. سنگ آهک، مارن، ماسه سنگ، و شیل و رسوبات رودخانهای بخش اعظمی از رخنمونهای حاشیه جاده را میسازند و علاوه بر آن سنگهای آذرین و آذرآواری که اغلب مربوط به سنگهای ولکانیک ائوسن و ژوراسیک است، ناپیوستگیهایی را با لایههای رسوبی ایجاد نموده که با وجود درزه و شکستگیهای فراوان، میتوانند خطر لغزش و ریزش را در محور تشدید نمایند. به طوری که در جمع بندی مطالعات انجام یافته یک نقطه با خطر زمین لغزش کم، ۲۳ نقطه دارای خطر متوسط، و ۳۰ نقطه با خطر بالا شناسایی شدند. با استفاده از دادههای موجود آماری و دادههای حاصل از مشاهدات میدانی و پردازش آنها در محیط نرمافزاری، از نقطه نظر مخاطرات تهدیدکننده مسیر، ۲۷۵ نقطه از مسیر در شش پهنه پرخطر مورد بررسی قرارگرفت.کلیدواژه ها
استان مازندران, شناسایی, مخاطرات, محور هرازاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.