استفاده از سامانه GEE و داده های بارشی PERSIANN-CDR جهت تحلیل همبستگی خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی برپایه شاخص های SPI و SDI (مطالعه موردی: حوضه آبریز دز)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی هیدرولوژی ایران
  • کد COI اختصاصی: WRRC04_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 271
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی معتمدی

دکتری مهندسی منابع آب،رئیس گروه پیش بینی های آب و هواشناسی، سازمان آب و برق خوزستان

چکیده

خشکسالی یک ویژگی اقلیمی معمولی است که تقریبا همه مناطق را تحت تاثیر قرار می دهد. این پدیده در سال های اخیر شدیدتر و مکرر شده است که تاثیر بسیار منفی بر تعادل اجتماعی و اقتصادی کشورها دارد. از جمله خشکسالی هایی که مورد توجه خاص قرار گرفته اند، خشکسالی های هواشناسی و هیدرولوژیکی هستند. این مقاله بر تجزیه و تحلیل ویژگی های این دو نوع خشکسالی در حوضه بالادست سد دز برای مقیاس های زمانی مختلف (۳، ۶ و ۱۲ ماه) تمرکز دارد. برای خشکسالی هواشناسی از داده های بارش PERSIANN-CDR و برای تحلیل شاخص خشکسالی هیدرولوژیکی از داده های دبی ایستگاه تله زنگ استفاده شده است. تجزیه و تحلیل ویژگی های خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی به ترتیب با استفاده از شاخص بارش استاندارد شده (SPI) و شاخص جریان استاندارد شده (SDI) مورد ارزیابی قرار گرفت. همبستگی شاخص SPI و SDI در مقاطع زمانی ماهانه، سه ماهه، شش ماهه و سالانه نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد در گام زمانی ماهانه بیشترین همبستگی ها بین SPI و SDI همان ماه وجود دارد. در گام زمانی سه ماهه بیشترین همبستگی میان SPI ماه های اسفند-فروردین- اردیبهشت و SDI ماههای فروردین-اردیبهشت-خرداد به دست آمده است (۷۹/۰=R).همچنین بیشترین همبستگی در گام زمانی دوازده ماهه مشاهده شد

کلیدواژه ها

سامانه گوگل ارث انجین(GEE)،PERSIANN-CDR، SPI،SDI، حوضه آبریز دز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.