تحلیل رابطه بینامتنی تاریخ نوشته های محلی و شاهنامه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادب حماسی، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPNFA-16-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشته محمدزاده

دانشگاه فردوسی مشهد

محمدجعفر یاحقی

دانشگاه فردوسی مشهد، گروه زبان و ادبیات فارسی

بهمن نامور مطلق

دانشیار گروه زبان و ادبیات فرانسه، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید بهشتی

جواد عباسی

دانشیار گروه تاریخ دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

چکیده ارتباط وپیوند بینامتنی مهم­ترین اصل در شکل­گیری متن­های جدید است. از این رو متن­ها، هرچند از رشته­های مختلف، همواره از هم تاثیر پذیرفته و میان آن­ها رابطه بینامتنی بوده است. بر این مبنا مساله پژوهش حاضر، این است که تاریخ­نوشته­های محلی چه رابطه­ای با شاهنامه به منزله پیش­متن خود داشته و چگونه و به چه میزانی با این متن مسلط ادبی پیوند یافته است. به منظور دست­یابی به پاسخ این مساله، از نظریه «ترامتنیت» ژرار ژنت که کامل­ترین نظریه در مطالعه و شناخت روابط میان متون است، استفاده می­کنیم. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نظر فضای انجام کار کتاب­خانه­ای است. بررسی و تحلیل داده­های متنی، این نتیجه را بر ما روشن کرد که تاریخ­نگاران محلی با بسامد جالب توجهی از چهار گونه بینامتنی نقل­قول، ارجاع، تلمیح و سرقت متنی در متون تاریخی بهره برده و بدین صورت پیش­متن شاهنامه پاسخ­گوی مناسبی برای انتظارات، انگیزه­ها و اهداف تاریخ­نگاران محلی بوده است.

کلیدواژه ها

شاهنامه, تاریخ نوشته های محلی, ژرار ژنت, بینامتنیت, تاریخ نگاران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.