شناسایی مولفه های یک پایان نامه هدفمند در دانشگاههای علوم پزشکی کشور بر اساس نظریه داده بنیاد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه توسعه­ آموزش جندی­ شاپور، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_EDJ-8-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادل زاهدبابلان

مهدی معینی کیا

عباس نقی زاده باقی

مژگان خان بابازاده قدیم

معاون امور آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، ایران

چکیده

پایان نامه ها از منابع اطلاعاتی با ارزش هستند، که به دلیل ماهیت و ویژگی خاصی که دارند، نقش مهمی در پیکره دانش ایفا می کنند و همه ساله مقدار زیادی از امکانات مالی دولت و بخش قابل توجهی از نیرو و وقت اعضای هیات علمی دانشگاه ها صرف آن می شود. هدف این پژوهش شناسایی مولفه های یک پایان نامه هدفمند در دانشگاه های علوم پزشکی کشور بود. این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی است، که با استفاده از روش نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری تعداد ۶۰ نفر، متشکل از کلیه معاونان و مدیران پژوهشی دانشگاه های علوم پزشکی کشور بودند، که با استفاده از نمونه گیری هدفمند، گردآوری اطلاعات در نفر ۳۸ به اشباع رسید. لذا همین تعداد به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش انتخاب شدند .داده ها به وسیله پرسشنامه باز پاسخ گردآوری شد. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ‎ها از روش مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. داده ها به روش تحلیل محتوا بررسی شدند. ازتحلیل پاسخ ها، ۲۰۴ کد به دست آمد، که در داخل ۵۳ شناسه (مفاهیم) قرارداده شد. شناسه های به دست آمده نیز در قالب ۲۳ مفهوم اصلی جای گرفتند که ۳ مقوله ی عمده (مولفه های ورودی پایان نامه، مولفه های فرآیندی پایان نامه و مولفه های خروجی پایان نامه) از آنها استخراج گردید و از ترکیب و تجزیه و تحلیل مفاهیم اولیه و مقوله ها، پایان نامه هدفمند به عنوان مقوله هسته ای انتخاب شد. در نهایت طبق رویکرد سیستماتیک نظریه داده بنیاد و با توجه به شرایط علی، شرایط زمینه ای و شرایط مداخله گر راهبردهایی تدوین و مدل نهایی بر اساس آن ارائه گردید و در نهایت نتیجه گیری شدکه با نگرش سیستمی به پایان نامه و توجه توامان به عوامل ورودی، فرآیندی و خروجی می توان به پایان نامه های هدفمند در دانشگاه های علوم پزشکی دست یافت.

کلیدواژه ها

پایان نامه, علوم پزشکی, نظریه داده بنیاد, نگرش سیستمی, هدفمندسازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.