رقابت در بازار محصول: بررسی اثرات شاخص های هرفیندال -هیرشمن و لرنر تعدیل شده بر چسبندگی هزینه (شواهدی از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراقبهادار تهران)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی سالانه تحولات نوین در مدیریت، اقتصاد و حسابداری
  • کد COI اختصاصی: MDMCONF05_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رخشانی

کارشناسی ارشد حسابداری، دانشکده مدیر یت و اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، ایران

مرتضی نگهداری

کارشناسی ارشد حسابداری، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه آزاد یاسوج، ایران

فریده صوفی

کارشناسی ارشد مدیریت منابع انسانی، دانشکده مد یر یت و اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، ایران

چکیده

در مطالعه حاضر، تاثیر محیط عملیاتی یک شرکت بر چسبندگی هزینه های عملیاتی آن مورد بررسی قرار گرفته است. به بیان روشن تر هدف این مقاله بررسی اثر شاخص های رقابت در بازار محصول بر چسبندگی هزینه شرکتها است. بدین منظور از دو شاخص هرفیندال -هیرشمن و لرنر تعدیل شده به عنوان معیارهای اندازه گیری رقابت در بازار محصول استفاده شده است. کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان جامعه آماری بررسی شده و از میان آنها تعداد ۱۱۲ شرکت به عنوان نمونه آماری در بازه زمانی سال های ۱۳۹۵ الی ۱۴۰۰ با توجه به ویژگی های تحقیق انتخاب شده و سپس آزمون فرضیه ها با استفاده از داده های پانل صورت پذیرفت. یافته های پژوهش حاکی از وجود رابطه معنادار و معکوس میان شاخص های رقابت در بازار محصول به عنوان یکی از سازوکارهای خارجی حاکمیت شرکتی و چسبندگی هزینه شرکت ها می باشد. همچنین نتایج نشان داد که ارتباط میان رقابت در بازار محصول و چسبندگی هزینه در شرکتهایی که از لحاظ مالی با معیار ذخایر نقدی شرکت، قوی تر هستند، به طور معناداری بیشتر است. نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد که در بورس اوراق بهادار تهران قدرت بازار صنایع به عنوان یکی از عوامل کاهنده میزان چسبندگی هزینه شرکتهاست.

کلیدواژه ها

بورس اوراق بهادار تهران، چسبندگی هزینه ها، حاکمیت شرکتی، رقابت در بازار محصول.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.