الگوی توزیعی جهت و شدت روند تغییرات خشکسالی ایران به کمک نمایه توزیعی شدت خشکسالی پالمر

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی، دوره: 12، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_JGSKH-12-27_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 222
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا کشاورز

دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی گروه آبیاری و آبادانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

محمد باقر بهیار

استادیار هواشناسی کشاورزی هیئت علمی پژوهشکده هواشناسی

ابراهیم فتاحی

دانشیار اقلیم شناسی هیئت علمی پژوهشکده هواشناسی

مجید وظیفه دوست

استادیار گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان

چکیده

خشکسالی در طول تاریخ یکی از تهدیدهای اصلی ساکنان و تمدن­های کشور ایران بوده است. نمایه های زیادی بر مبنای داده های هوانشناسی، ماهواره ای و مدل های شبیه سازی به منظور تعیین شدت خشکسالی توسعه داده شده است. در این تحقیق توزیع مکانی نمایه شدت خشکسالی پالمر برای یک دوره ۳۶ ساله (۱۹۷۵ تا ۲۰۱۰) با استفاده از داده­های شبکه­ای شده خاک و هواشناسی (متشکل از ۲۹۶ ایستگاه سینوپتیک و بیش از ۱۵۰۰ ایستگاه بارانسنجی) با تفکیک مکانی ۴ کیلومتر و تفکیک زمانی ماهانه، توسط کد نویسی در نرم افزار مطلب در مقیاس کشوری محاسبه و استخراج شد. برای مشاهده الگوی شدت و روند خشکسالی از روندیابی با روش رگرسیون خطی با گام زمانی یک ماهه و بصورت توزیع مکانی استفاده شد. نتیجه محاسبات نشان می دهد که بیش از ۶۰ درصد از سطح مورد مطالعه دارای روند منفی (افزایش خشکسالی) بوده و کمتر از ۴ درصد از آن روندی مثبت (بهبود ترسالی) دارد (در سطح ۵ درصد معنی دار). شیب روند نیز بین ۱۲/۰ تا ۲۲/۰- متغیر است.  

کلیدواژه ها

پهنه بندی خشکسالی, روندیابی, نمایه پالمر, داده های شبکه ای, نمایه توزیعی پالمر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.