مطالعه پدیدارشناسانه برنامه درسی مهارت آموزی دانش آموزان با نیازهای ویژه؛ مداخله تربیتی آینده نگرانه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی روان شناسی تربیتی: مداخلات روانی-تربیتی
  • کد COI اختصاصی: CEDP05_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده پاک مهر

دانش آموخته برنامه ریزی درسی ،دانشگاه بین المللی امام رضا (ع)، مشهد

چکیده

با عنایت به نقش مهارت آموزی در پیشبرد اهداف تربیتی مدرسه، هدف پژوهش حاضر تحلیلادراک معلمان دانش آموزان با نیازهای ویژه در خصوص برنامه درسی مهارت آموزی برای گروهکم توانان ذهنی به جهت ارائه مداخله تربیتی آینده نگرانه بود. این مطالعه با استفاده از رویکردکیفی و طرح پدیدارشناسانه صورت گرفت. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه کیفی نیمهساختاریافته استفاده و با نمونه گیری هدفمند، پس از انجام ۹ مصاحبه اشباع داده ها حاصلگردید. تحلیل عمیق دیدگاه های معلمان، موجب شناسایی و دسته بندی ۸ مقوله توانبخشی،مهارتهای زندگی، آموزش مفاهیم منطقی-ریاضی، خودکفایی، ارتقای بهداشت و ایمنی، ایجادنگرش مثبت نسبت به خود و محیط پیرامون، تربیت جنسی و رشد هیجانی-اجتماعی به عنواننیازهای دانش آموزان کم توان ذهنی در برنامه درسی مهارت آموزی و ۳۳ زیر مقوله تقویتمهارتهای شنیداری، تقویت مهارت های گفتاری، تقویت زبان آموزی، تقویت مهارتهای حرکتیریز و درشت، مسئولیت پذیری، قدرت تفکر، مهارت های تعاملی و ارتباطی، قدرت نه گفتن،شکل گیری مفاهیم منطقی-ریاضی، مفاهیم مرتبط با خرید کردن، استقلال در خوردن، استقلالدر پوشیدن، استقلال در راه رفتن، استقلال در جابه جا شدن (نقل و انتقال)، استقلال در نظافتشخصی، تهیه غذای ساده، رعایت بهداشت شخصی، رعایت نکات ایمنی، عزت نفس، خوش بینی،امید به آینده، ایجاد انگیزه، شناخت جنسیت خود، شناخت جنسیت اطرافیان، مراقبت از خوددر برابر آزارهای جنسی، رعایت نوبت، رعایت قوانین و مقررات کلاسی و مدرسه، برقراری ارتباطبا همکلاسی ها، بازی کردن با دوستان و همکلاسی های خود، ابراز احساسات، بیان نیازها وخواسته های خود، یادگرفتن اسامی و انتقال پیام گردید. رهیافت ها و پیشنهادهای برگرفته ازاین مطالعه بر ضرورت توجه به نظرات معلمان به منظور غنیسازی برنامه درسی مهارت آموزیدانش آموزان کم توان ذهنی در راستای توجه به مداخلات تربیتی صحه گذارده است.

کلیدواژه ها

مداخله تربیتی، برنامه درسی، مهارت آموزی، دانش آموزان با نیازهای ویژه، کم توان ذهنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.