طراحی، ساخت و روان سنجی مقیاس جامع تشخیصی نقص توجه/بیش فعالی LAP

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی روان شناسی تربیتی: مداخلات روانی-تربیتی
  • کد COI اختصاصی: CEDP05_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رئوف احمدیان

دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز

حسن پورقهرمانی

دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز

حکیمه کریمی نژاد

کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز

شعله لیوارجانی

استاد گروه روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز

چکیده

هدف از تحقیق حاضر ساخت، تحلیل عاملی و سنجش روایی و پایایی پرسشنامه نقص توجه/بیش فعالی LAP در بین دانش آموزان ۶ تا ۱۲ ساله بود. روش تحقیق به صورت پیمایش از نوعتحلیلی بود. جامعه مورد مطالعه تحقیق حاضر را ۲۸۲ نفر از والدین دانش آموزان ۶ تا ۱۲ سالهمراجعه کننده به کلینیک های روانشناسی در شهر تبریز در شش ماهه اول سال ۱۴۰۰ تشکیلدادند که از بین آنها ۱۶۳ نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی خوشه ای به عنواننمونه آماری انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر DSM-۵ با روشتحلیل عاملی اکتشافی انجام شد. یافته های حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که پرسشنامهنقص توجه/ بیش فعالی LAP از ۳۲ گویه در قالب سه خرده مقیاس با عنوان نقص توجه (۱۷ گویه)،تکانش گری (۸ گویه) و بیش فعالی (۷ گویه) تشکیل شده است. جهت تعیین روایی پرسشنامه ازاعتبار محتوایی استفاده شد. جهت سنجش روایی گویه های پرسشنامه نقص توجه/ بیش فعالیLAP نیز از اعتبار سازه ای استفاده شد که مورد تایید واقع شد (۵ / ۰ < P). جهت روایی خردهمقیاس های پرسشنامه نقص توجه/ بیش فعالی LAP نیز از ضریب همبستگی استفاده شد که ضرایبهمبستگی بین هر یک از خرده مقیاس ها با نمره کل پرسشنامه بین ۸۴ / ۰ (بیش فعالی) تا ۹۵ / ۰(نقص توجه) متغیر است که معنی دار بود (۰۵ / ۰ > P). جهت تعیین پایایی پرسشنامه نقص توجه/بیش فعالی LAP نیز از آلفای کرونباخ استفاده شد که از پایایی قابل قبولی برخوردار بود (۹۵ / ۰).خرده مقیاس های پرسشنامه فوق نیز دارای پایایی قابل قبولی بودند (۹۳ / ۰ ، ۹۱ / ۰ ، ۸۹ / ۰). پرسشنامهساخته شده نقص توجه/بیش فعالی LAP توان تشخیص اختلال نقص توجه/ بیش فعالی دانش آموزان۶ تا ۱۲ سال را داراست و از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است. مطالعه کنونی تنها با استفادهاز معیارهای گزارش والدین، که میتواند در معرض سوگیری ها و ذهنی بودن باشد، محدود شده است.

کلیدواژه ها

مقیاس LAP ، نقص توجه، تکانش گری، بیش فعالی، دانش آموزان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.