ارزیابی پتانسیل ژئوتوریسم غار اسپهبد خورشید، جنگل و رودخانه اطراف بر اساس مدل های پرالونگ و کوچین در شهرستان سوادکوه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه یافته های نوین زمین شناسی کاربردی، دوره: 16، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_NFAG-16-31_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قربان وهاب زاده کبریا

دانشیار گروه آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

سیدرمضان موسوی

استادیار گروه آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

امروزه ژئوتوریسم با تکیه بر پدیده­های زمین­شناسی و ژئومورفولوژی بطور فزاینده­ایی در حال رشد است. در نتیجه شناسایی و ارزیابی این پدیده­های طبیعی به عنوان اهداف گردشگری می­تواند در توسعه منطقه کمک نماید. بنابراین هدف این مقاله ارزیابی پتانسیل غار اسپهبد خورشید، جنگل و رودخانه اطراف آن در منطقه شهرستان سوادکوه در حوزه آبخیز تالار برای گردشگری و ایجاد اشتغال می­باشد. برای انجام این تحقیق از روش توصیفی-تحلیلی شامل مطالعات کتابخانه­ای و میدانی استفاده شد. جهت دستیابی به این هدف نقشه­های توپوگرافی، زمین­شناسی و اطلاعات حاصل از بازدید­های میدانی و پرسشنامه به عنوان اطلاعات اولیه و ابزار تحقیق بوده­اند. این اطلاعات با روش­های پرالونگ و کوچین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج مربوط به روش پرالونگ نشان داد که غار اسپهبد خورشید به عنوان معروف­ترین غار استان مازندران، بیشترین امتیاز (۷۴/۰) را از نظر عیار گردشگری به خود اختصاص داده­ و جنگل و رودخانه خطیرکوه به ترتیب با امتیاز ۵۳/۰ و ۵۱/۰ در رتبه­های دوم و سوم قرار دارند. از نظر عیار میزان بهره­­وری، امتیاز غار اسپهبد خورشید و رودخانه خطیر کوه تقریبا مساوی بوده (۸۷ و ۸۸) ولی امتیاز جنگل با مقدار ۸۱/۰ اندکی کمتر است. همچنین امتیاز کیفیت بهره­وری غار (۳۱) و جنگل و رود خطیرکوه ۲۵/۰ محاسبه شده است. میانگین ارزش بهره­وری رود خطیرکوه ۶۵/۰، غار ۵۹/۰ و جنگل ۵۳/۰ بدست آمده است. به طور کلی این مقادیر در مدل پرالونگ مبین پتانسیل گردشگری بالا هستند. بر اساس نتایج حاصل از روش کوچین، غار اسپهبد خورشید با ارزش نهایی ۵/۱۸، رودخانه خطیرکوه با ارزش نهایی ۷۵/۱۶ و جنگل اطراف غار با ارزش نهایی ۷۵/۱۱ به ترتیب در اولویت سرمایه­گذاری و توسعه گردشگری قرار دارند.

کلیدواژه ها

غار اسپهبد خورشید, پرالونگ و کوچین, حوزه آبخیز تالار, ژئوتوریسم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.