بررسی کانسار خاک نسوز سرتخت بازک (جنوب غرب طبس) از دیدگاه ژئوشیمی و کاربرد آندر صنعت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی توسعه فناوری مهندسی مواد، معدن و زمین شناسی
  • کد COI اختصاصی: EMGBC06_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی حسین آبادی

استادیار زمین شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، طبس، ایران

ابوالقاسم مظفری

دانشگاه آزاد اسلامی، طبس، ایران

چکیده

کانسار خاک نسوز سرتخت بازک در فاصله ۳۷۰ کیلومتری از بیرجند، مرکز استان خراسان جنوبی و ۱۱۰ کیلومتری غربشهرستان طبس واقع شده است. این منطقه بین گسل نائینی و کلمرد در زون مرکزی قرار گرفته و دارای امتداد تقریباشمالی جنوبی است. ماده معدنی در این کانسار به صورت دو رگه اصلی یکی با ضخامت ۴ تا ۹ متر و دیگری با ضخامت ۲.۵تا ۳.۵ متر در امتداد لایه بندی منطقه و با راستای تقریبا شمالی جنوبی در رسوبات ژوراسیک سازند آب حاجی و بین ماسهسنگ های کوارتزیتی بخش زیرین این سازند قرار دارد. ترکیب کانی شناسی کانسار خاک نسوز سرتخت بازک از کوارتز،پیروفیلیت، کائولینیت، ایلیت (فاز اصلی) و آلبیت، مسکوویت، ارتوز و کلسیت (فاز فرعی) تشکیل شده است. بررسی هایشیمیایی نشان می دهد که ماده معدنی دارای اکسید آلومینیوم با میانگین ۲۴.۱۹ درصد ، اکسید سیلیسم با میانگین ۵۹.۵۳ درصد می باشد. عدم وجود کانی های هیدروترمالی از قبیل زئولیت، فلورین و آدولاریا حاکی از آن است که هوازدگی، مکانیسم غالب در ایجاد این کانسار است. با توجه به ویژگی هایی از جمله میزان جذب آب بسیار کم، رنگ پخت سفید تا زرد روشن، میزان اکسید آهن کم و درجه نسوزندگی ۱۴۰۰ درجه در صنایع کاشی سازی و آجر نسوز کاربرد دارد.

کلیدواژه ها

سرتخت بازک، خراسان جنوبی، هوازدگی، خاک نسوز.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.