بررسی دیدگاه اساتید و متخصصان علوم تربیتی نسبت به دوره های برخط آزاد انبوه (موک ها)با روش تحلیل مضمون

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی، دوره: 13، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSAJ-13-25_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 363
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه تاری

دانشجوی دکتری رشته برنامه ریزی درسی، گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

نصیبه تاری

دکتری فلسفه تعلیم و تربیت، گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران:

محمد جوادی پور

دانشیار رشته برنامه ریزی درسی، گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی و ادراک دیدگاه اساتید و متخصصان علوم تربیتی نسبت به دوره­های برخط آزاد انبوه (موک­ها) است. متناسب با این هدف، طرح پژوهش کیفی و روش آن تحلیل مضمون است. جامعه آماری این پژوهش، اساتید و متخصصان رشته علوم تربیتی است که حداقل در دو دوره موک شرکت کردند و تعداد ۹ نفر از آنان، با روش نمونه­گیری هدفمند انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبه­های نیمه­ساختاریافته نسبت به جمع­آوری اطلاعات تا دستیابی به اشباع نظری اقدام شد. مصاحبه­ها با استفاده از شیوه بروان و کلارک (۲۰۰۶) تحلیل شدند. در مجموع، سه موضوع، ۱۱ تم اصلی و ۳۶ تم فرعی بدست آمد. بر اساس یافته­های پژوهش، احساسات و نگرش­ها قبل و پس از شرکت در موک­ها شامل تم­های اصلی چون تردید نخستین و خرسندی واپیسین بوده است. قابلیت­های موک نیز در بخش اهداف، محتوا، روش تدریس و ارزشیابی شناسایی شد. هم­چنین چالش­های بکارگیری موک­ها در ایران شامل مواردی چون فنی، آموزشی، فرهنگی، اقتصادی و اخلاقی بوده است. در پایان، بر لزوم بازاندیشی و تمهید سازوکارهایی مناسب برای ارتقای شرایط مثبت و کاهش اثرات چالش­های احتمالی تاکید و به برخی پیشنهادهای کاربردی اشاره شده است.

کلیدواژه ها

موک ها, نگرش ها, قابلیت ها, چالش ها, تحلیل مضمون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.