بررسی نقوش دست بافته های روستای متکازین از روستاهای شرق مازندران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی دستاوردهای علمی پژوهشگران، دانش آموختگان و دانشجویان فرش ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSA05_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 140
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو پایدارفرد

استادیار گروه فرش و هنراسلامی دانشگاه بیرجند

حدیث دلاور

فار غ التحصیل کارشناسی فرش از دانشگاه بیرجند

چکیده

نقوش دست بافته ها یکی از جلوه های هویت فرهنگی و از نشانه های مردم شناسی و ذهن خلاق هنرمند است. در دست بافته های بومی منطقه شرق استان مازندران که یکی از هنرهای دستی با ارزش و قابل توجه در منطقه به حساب می آید، می توان این نقوش و نگاره ها را که با زیبایی هر چه تمام تر توسط بافندگان به تصویر کشیده شده است مشاهده نمود. مقاله حاضر به بررسی نقوش دست بافته های اصیل روستای متکازین مازندران پرداخته کهکمتر مورد توجه پژوهشگران بوده است. هدف از انجام این پژوهش، تحلیل نقوش به کار رفته در دست بافته های بومی این روستا از نظر تنوع نقوش است. در پژوهش حاضر سعی شده است به سوالات زیر پاسخ داده شود. با توجه به تنوع در نقوش دست بافته های روستای متکازین، چه ویژگی هایی را می توان برای طبقه بندی نقوش دست بافته ها در نظر گرفت؟ ۲.نقوش دستبافته ها چه اسامی و چه مشخصه ای دارند؟ نتایج مشخص کرد نقش مایه های به کار رفته در دست بافته های متکازین، ارتباط مستقیم با طبیعت و محیط اطراف بافنده داشته از حیوان و گیاهان گرفته تا کوه و رود و پرندگان وجود نگاره هایی خاص و بومی در این مناطق می کند که هر کدام مفهوم و رمزی دارند که ریشه در فرهنگ و باورهای بافنده دارد. روش تحقیق تحلیلی توصیفی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و گردآوری تصاویر کتابخانه ای و میدانی است.

کلیدواژه ها

دست یافته، صنایع دستی، مازندران، متکازین، نقوش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.