سبک شناسی قالی های عشایری و روستایی استان چهارمحال و بختیاری مطالعهموردی: قالی های اولاد حاج علی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی دستاوردهای علمی پژوهشگران، دانش آموختگان و دانشجویان فرش ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSA05_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 228
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایمان زکریایی کرمانی

استادیار گروه فرشدانشگاه هنر اهفهان

سیدحسین سجادیه

مدرس مرمت گروه فرش دانشگاه شهرکرد

فروغ عالیپور هفشجانی

دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش فرش دانشگاه هنر اهفهان

چکیده

یکی از رویکردهای مهم در حوزه مطالعات قالی، روش سبک شناسی است. در مطالعات سبک شناسی به شناسایی ویژگی های شاخص هر منطقه بافت پرداخته می شود، چرا که ویژگی های سبکی می توانند در جهت شناخت قالی های هر منطقه کمک کنند و همچنین از جمله عوامل هویتی قالی هر منطقه به حساب می آیند، لذا در این مقاله به شناخت قالی های یکی از مناطق قالی بافی در شهرستان اردل استان چهارمحال و بختیاری با عنوان قالی های اولاد حاج علی به روش سبک شناسی پرداخته شده است و طرح و نقش، رنگ، شیوه بافت و غیره در این قالی ها مورد بررسی قرار داده شده است. عواملی که باعث شکل گیری عنوانی به نام قالی های اولاد حاج علی شده است، عبارتند از: زمینی بودن دارها، سبک بافت نیم لول خاص این طایفه، ویژه بودن نحوه شیرازه پیچی، استفاده از رنگ تیره و پخته در قالی ها، استفاده از پالت رنگی خاص خود اولاد حاج علی، بافت قالی ها بیشتر در سایزهای قالیچه و ۶ متری و نقوشی که به صورت هندسی و ذهنی هستند، که چیدمان نقوش در این قالی ها توسط بافنده و احساسش در لحظه بافت صورت می گیرد و این امر مشخص می کند که طرح کلی قالی جز طرح قابی، حوض در حوض، لچک ترنج حوضی و سایر طرح ها است، باید توجه داشت که نقوش در این قالی ها بر اساس الهام از طبیعت، اعتقادات و نیاز این خاندان شکل گرفته و نامگذاری شده است. لازم بذکر است در این پژوهش ۱۵ پیکره مطالعاتی به صورت توصیفی- تحلیلی و با استفاده از تحقیق میدانی و داده های کتابخانه ای مورد بررسی قرار گرفتند.

کلیدواژه ها

سب کشناسی، صفات سبک شناسی، استان چهارمحال و بختیاری، قالیهای عشایری وروستایی، قالیهای اولاد حاج علی .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.