تعیین عوامل موثر بر مشارکت آبخیزنشینان در طرح های آبخیزداری و تحلیل ارتباط آن ها (مطالعه موردی: حوضه رودخانه بزرگ نائین استان اصفهان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت جامع حوزه های آبخیز، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IWM-2-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 331
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حدیثه جیحونی نائینی

دانشجوی دکتری

علی نجفی نژاد

گروه آبخیزداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان گرگان ایران

امیر سعدالدین

دانشیار گروه علوم و مهندسی آبخیزداری – دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

ابراهیم امیدوار

گروه آبخیزداری دانشگاه کاشان کاشان ایران

چکیده

مشارکت مردم در هر پروژه ای ضامن اجرا و پایداری آن پروژه است. این مساله در حفاظت از منابع طبیعی از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا مسائل مربوط به محیط زیست و منابع طبیعی با زندگی جوامع آمیخته است و توفیق هر نوع برنامه ای نیازمند مشارکت این جوامع خواهد بود. هدف کلی پژوهش توصیفی-همبستگی حاضر، تعیین عوامل موثر بر مشارکت آبخیزنشینان در طرح های آبخیزداری و تحلیل ارتباط آن ها در حوزه آبخیز رودخانه بزرگ نائین بود. پرسش نامه ابزار جمع آوری اطلاعات این تحقیق بود که روایی ظاهری آن توسط گروهی از متخصصان مورد بررسی و بر آن اساس اصلاحات لازم صورت گرفت. ضریب پایایی آن نیز با استفاده از نرم افزار SPSS و روش آلفای کرونباخ بین ۸۶۶/۰ تا ۹۲۰/۰ به دست آمد. جامعه آماری تحقیق حاضر را آبخیزنشینان ساکن حوضه رودخانه بزرگ نائین تشکیل دادند (۲۲۹۸= N)؛ که از این تعداد، ۴۷۶ نفر با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب و در نهایت، ۴۷۶ پرسش نامه کامل واصل و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون پیرسون و اسپیرمن نشان می دهد که متغیرهای عوامل اقتصادی، ارتباطی و منابع اطلاعاتی همبستگی مستقیم و شدید و متغیر عوامل اجتماعی همبستگی مستقیم و بسیار شدید با مشارکت در طرح های آبخیزداری دارند. همچنین متغیر عوامل اجتماعی، بیشترین و متغیر عوامل اقتصادی، کمترین همبستگی را با میزان تمایل به مشارکت دارند. در کل یافته های این پژوهش به تاثیرات عوامل مختلف و گویه های آن ها بر روی مشارکت آبخیزنشینان اشاره دارد و از آنجا که این عوامل و گویه ها اثرات شدیدی بر روی تمایل آبخیزنشینان به مشارکت دارند لذا بهبود انجام طرح های آبخیزداری نیازمند اهمیت دادن بیشتر کارشناسان و دولت به آبخیزنشینان ساکن در حوضه است.

کلیدواژه ها

مشارکت, آبخیزنشین, آزمون کندال تائو, حوضه رودخانه بزرگ نائین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.