بررسی تاثیر رسانه های اجتماعی بر خلق ارزش مصرف کننده ( مطالعه موردی گروه صنعتی لینا)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی مدیریت حسابداری و مهندسی صنایع
  • کد COI اختصاصی: MNGC05_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام علی اکبر

استاد مدعو دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

فرهاد سنجری فرد

استاد مدعو دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

سعید خیرآبادی

کارشناسی ارشد رشته مدیریت بازاریابی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

چکیده

نشان های تجاری پیشرو در مبادلات فعلی خود به فرایند های خلق ارزش در زنجیره تامین محصولات و خدمات خود توجه شایان دارند . از زمانی که زنجیره ارزش پورتر مطرح شد توجه شرکت ها به سمت فعالیت های ارزش آفرین معطوف گردید . همچنین رشد سریع رسانه های اجتماعی منجر به آن شده که بخش اعظمی از فعالیت های برند ها در بستر رسانه های اجتماعی با هدف خلق ارزش ، توسعه یابد . امروزه نقش مدیران برند و بازاریابی در رسانه های اجتماعی آنست که برای برند ها ارزش آفرینی کنند. بر این اساس هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه رسانه های اجتماعی بر خلق ارزش شامل ارزش دانش مشتری ، ارزش اثر گذاری مشتری و ارزش منحنی عمر مشتری می باشد و در این پژوهش نقش تعدیلگری متغییر های رضایت مندی و غوطه وری را بر این رابطه بررسی کرده ایم. روش اجرایی پژوهش حاضر توصیفی و طرح پژوهش همبستگی از نوع معادلات ساختاری می باشد. نمونه آماری این پژوهش ۱۴۱ نفر از مشتریان محصولات می باشند که عضو شبکه اجتماعی اینستاگرام هستند که با روش نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شده اند . جهت بررسی ارتباطات میان متغیرهای مدل مفهومی از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS استفاده شد . نتایج این تحقیق نشان داد رسانه های اجتماعی بر ارزش دانش مشتری، ارزش اثر گذاری مشتری و ارزش منحنی دوره عمر مشتری اثر مثبت دارد. از سوی دیگر نقش تعدیل گری رضایت مندی در رابطه رسانه اجتماعی بر ارزش اثر گذاری مشتری و ارزش دانش مشتری مثبت است . همچنین نقش تعدیلگری غوطه وری در رابطه رسانه های اجتماعی بر ارزش منحنی عمر مشتری و ارزش اثر گذاری مشتری مثبت است.

کلیدواژه ها

ارزش منحنی عمر مشتری، ارزش اثر گذاری مشتری، ارزش دانش مشتری ، غوطه وری تعاملی، رضایت مندی تعاملی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.