تعیین پراکنش مکانی سرخرطومی های برگ خوار Hypera postica و ریشه خوار یونجهSitona spp. (Coleoptera: Curculionidae) با استفاده از زمین آمار

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 83، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-83-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 261
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه کریم زاده

استادیار گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

مرضیه ذاکری ایلخچی

دانش آموخته کارشناسی ارشد حشره شناسی؛ گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

شهزاد ایرانی پور

استاد گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

در این پژوهش، الگوی پراکنش مکانی سرخرطومی­های برگ خوار و ریشه­خوار یونجه با استفاده از زمین­آمار بررسی شد. برای این منظور، چهار مزرعه ی تحقیقاتی­ به مساحت­های ۰/۴، ۰/۵، ۳/۱ و ۷/۳ هکتار در دانشکده­ی کشاورزی دانشگاه تبریز انتخاب و در دو مقیاس شبکه بندی شدند. مزارع ۰/۴ و ۰/۵ هکتار به شبکه­های ۱۰×۱۰ متر و مزارع ۳/۱ و ۷/۳ هکتار به شبکه­های ۳۰×۳۰ متر تقسیم شدند. نمونه برداری هفتگی از مراحل مختلف زیستی سرخرطومی­های یونجه، از اواخر زمستان با سبز شدن مزارع یونجه شروع و تا برداشت چین آخر ادامه داشت. انتخاب روش نمونه­برداری به ارتفاع گیاه یونجه در مزرعه بستگی داشت، یعنی تا ارتفاع حدود ۳۰ سانتی متر که امکان استفاده از تور حشره­گیری وجود نداشت از کادر چوبی و بعد از آن از تور حشرهگیری استفاده شد. از هر شبکه یک نمونه برداشته شد. تجزیه­ی زمین­آماری داده ها با نرم­افزارGS + ۵.۱.۱  انجام گرفت. برای تعیین میزان وابستگی مکانی داده ها و نوع پراکنش مکانی جمعیت سرخرطومی ها از درجه ی وابستگی مکانی (DD) استفاده شد و نقشه­های پراکنش جمعیت آنها با استفاده از نرم افزار ArcGIS ۹.۳ ترسیم شدند. مقدار DD محاسبه شده برای ۹۷ سری از ۱۱۶ سری داده بیشتر از ۲۶ درصد بود که نشان می­دهد حشرات مورد مطالعه دارای توزیع تجمعی بودند و وابستگی مکانی متوسط تا قوی داشتند. در مورد تمام داده های دارای وابستگی مکانی قوی، نقشه ی پراکنش تهیه شد. این نتایج و نقشه ها نه تنها اطلاعات مهمی در زمینه بوم شناسی این آفات فراهم می کنند بلکه می توانند در مدیریت مکان - ویژه آنها نیز مورد استفاده قرار گیرند.

کلیدواژه ها

Alfalfa weevils, Kriging, semivariance, Site-specific management, Variogram

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.