مقایسه تزئینات در معماری دوره صفوی و عثمانی متاثر از هنر اسلامی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نهمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم جغرافیا، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF09_102
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید مرادی

کارشناسی ارشد، رشته معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران )بوشهر(، ایران

سمیه بازرگان

دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته معماری منظر، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

معماری اسلامی در تمامی ادوار تاریخی دارای شکوه و عظمت خاصی بوده است. تزیین در هنر اسلامی، پیوسته جایگاهی رفیع داشته است. هنر تزیین هم می تواند شکل را زینت بخشد و هم فی نفسه از نظر زیبایی شناسی دارای ارزش باشد. در واقع بحث معماری اسلامی بدون پرداختن به تزیینات آن ناقص می باشد زیرا تزیینات جزء لاینفک معماری اسلامی است و بخش عمده ای از معماری اسلامی به تزیینات اختصاص یافته است. هنر تزیین عملکرد وسیع و ارزشمندی در راستای اهداف معماری اسلامی و حتی در شکل گیری و دوام و بقای آن دارد. بدون شک یکی از درخشان ترین دوره های هنری ایران پس از اسلام دوره صفوی می باشد. تزئیناتی چون آینه کاری، آجرکاری، گچ بری، کاشی کاری، حجاری، منبت کاری و نقاشی در سراسر دوران اسلامی رواج داشته و در هر دوره ای با توجه به امکانات آن روزگاران پیشرفت کرده است. از این رو حد اعلای این تزئینات را می توان در بناهای دوره صفوی مشاهده کرد. همچنین هنر معماری اسلامی بر کشورها و قومیت های دیگر نیز اثر گذاشته و در هنر عثمانی جایگاه ویژه ای دارد. در این مطالعه با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی تزئینات در معماری دوره صفوی و عثمانی و مقایسه آن ها با یکدیگر پرداخته میشود.

کلیدواژه ها

معماری، هنر اسلامی، صفوی، عثمانی، تزئینات معماری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.