بررسی ویژگی های کمی و کیفی الودگی رودخانه بابلرود از سالهای 83-80 و ارائه راهکارهای اجرایی مناسب

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی بهداشت محیط
  • کد COI اختصاصی: NCEH08_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1316
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نعمت اله قنبری

اداره کل حفاظت محیط زیست استان مازندران

پریا مرادی

اداره کل حفاظت محیط زیست استان مازندران

چکیده

امروزه دفع ناصحیح فاضلاب در شهرهای کرانه دریای خزر مشک بزرگی را برای ساکنین آن بوجود آورده است. عدم وجود تصفیه خانه فاضلاب شهری در شهرستان بابل و بابلسر و هدایت این فاضلاب ها به رودخانه بابلرود بصورت خام و هیچگونه تصفیه فیزیکی و شیمیایی ، تخلیه فاضلابه ای صنعتی و وارد شدن مازاد کود استفاده شده برای زمین های کشاورزی توسط آبهای باران و یا تراوش در طول بهار و تابستان باعث آلودگی بخصوص آلودگی میکروبی وتهدید آبزیان در رودخانه بابلرود و دریای خزر گردیده است . هدف بررسی ویژگی های کمی و کیفی رودخانه بابلرود و ارائه راهکارهای اجرایی مناسب می باشد. در این مطالعه با انتخاب 3 ایستگاه نمونه برداری در نقاط بالا دست . میان دست و پایین دست به ترتیب تحت عنوان ایستگاههای شماره 3و 2 و 1 در چهار فصل سال طی سالهای 83-80 اقدام به 19 مورد نمونه برداری از پارامترهای مختلف فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی نظیر COD , BOD , PH , EC . TDS . TSS . DO , NH4 , NO3 ,PO4 و توتال کلیفرم و کلیفرم مدفوعی طبق روش های استاندار به عمل آمد و سپس مورد سنجش و بررسی قرار گرفت . نتایج نشان دادند که مقدار میانگین سالیانه COD در ایستگاه 3 (مصب) طی سالهای 83 و82 و 81 و 80 به ترتیب 5 و 38 و 66/142 و 60/6 میلی گرم در لیتر و مقدار میانگین سالانه BOD5 به ترتیب 30 و 17 و 43 و 10 میلی گرم در لیتر نسبت به سایر ایستگاههای نمونه برداری از آهودگی بیشتری برخوردار بوده است یعنی متوسط میزان BOD5 تعیین شده طی ساهای یاد شده به ترتیب 4/6 و 6/8 و 3 و 2 برابر حد استاندارد آن بوده است . مقدرا میانگین فصلی COD , BOD نیز نتایج مشابه ای را نشان داده اند. مقدار میانگین سالیانه فیکال کلیفرم طی سال 80 لغایت 83 در ایستگاه 3 (مصب) به ترتیب حدود 4 و 2و 4/4 و 2/5 برابر حد استاندارد (400 عدد در 100 میلی لیتر) تعیین شده است . ایستگاههای مورد سنجش بصورت فصلی و سالیانه برخوردار بوده است. لذا پیشنهاد می گردد با مدیریت صحیح جهت دفع مناسب فاضلاب های شهری و روستایی ، صنعتی ، کشاورزی و شیرابه های ناشی از دفع نامناسب زباله ، برداشت اصولی از بستر رودخانه ، رعایت حریم رودخانه و غیره به منظور جلوگیری از آلودگی آن و در نهایت دریای خزر در جهت حفظ موجودات آبزی اقدام عاجلی بعمل آید.

کلیدواژه ها

فاضلاب ، بابلرود ، آهودگی میکروبی ، بیوشیمیایی ، فیزیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.