مدیریت منابع انسانی در شاهنامه فردوسی (سیستم جبران)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: شاهنامه و زبان فارسی
  • کد COI اختصاصی: CSPL01_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرین صمصامی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد طبس

مه دخت پورخالقی چترودی

استاد زبان و ادبیات فارسی، گروه آموزشی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

نظریه پردازان علم مدیریت بر این باورند که مدیریت علمی از سال ۱۹۰۰ میلادی با پیداشدن نظریه های جدید آغاز شد. این در حالی است که آثار ادبی جهان و ازجمله ادبیات فارسی، سرشار از ایده های مدیریتی است که بسیار پیش تر از این نظریه هامطرح شده اند. در این جستار با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی یکی از زیرشاخه های علم مدیریت (سیستم جبران) در حوزه مدیریت منابع انسانی در شاهنامه فردوسی پرداخته ایم و به این نتیجه رسیده ایم که اندیشه فردوسی درباره وظایف مدیر منابع انسانی در این حوزه می تواند الگوی مناسبی برای مدیریت جامعه امروز باشد. حاکمان شاهنامه، معتقدند کلید اصلی در کاربرد تئوری انتظار و انگیزه کارکنان آن است که اهداف مشخص برای کارکنان قرار دهند و رابطه بین این اهداف و پاداشی را که در نتیجه رسیدن آن به دست خواهند آورد، به طور واضح مشخص کنند. پاداش ها متنوع و منصفانه است. پرداخت پاداش به هر فرد متناسب با تلاش ها و مهارت های افراد صورت می گیرد. پاداش حتمی و قطعی است. پاداش ها هیچ گاه افراطی و تفریطی نیست؛ بلکه با توجه به سطح عملکرد فرد موازنه و سنجیده شده باشد و به طور منطقی پرداخت می شود. فردوسی بر این باور است که نیروی کار باید سیستم پاداش را درک کند و آن را یک سیستم عقلایی بداند. این اصولی است که در منابع علم مدیریت بدون کم وکاست توصیه می شود.

کلیدواژه ها

شاهنامه، فردوسی، مدیریت، سیستم جبران.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.