مقایسه رفتارهای خود مراقبتی، وضعیت سلامت روانی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به آرتریت روماتید و زنان سالم

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SPE-7-1_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده آرامی

کارشناس ارشد روانشناسی بالینی

طاهره حمزه پور

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان

چکیده

پژوهش حاضر با هدف مقایسه رفتارهای خودمراقبتی، وضعیت سلامت روانی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به آرتریت روماتویید و زنان سالم انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع علی – مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی مبتلایان به آرتریت روماتویید و زنان سالم بود در این پژوهش تعداد ۹۰ نفر از مبتلایان به آرتریت روماتویید و زنان سالم به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شد و به پرسشنامه خودمراقبتی مروتی و همکاران (۱۳۸۸)، کیفیت زندگی واروشربون (۱۹۹۲) سلامت روان گلدبرگ و هیلر (۱۹۷۹) پاسخ دادند. برای آزمون فرضیه های پژوهش، با توجه به نرمال نبودن توزیع داده ها از آزمون های آماری غیر پارامتریک مانند کروسکال والیس و آزمون یومن ویتنی استفاده شد. در ضمن کلیه عملیات آماری با استفاده نرم افزارspss۲۰ تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد بین رفتارهای خودمراقبتی، وضعیت سلامت روانی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به آرتریت روماتویید و زنان سالم تفاوت وجود دارد (۰/۰۵> p). همچنین بین رفتارهای خودمراقبتی زنان مبتلا به آرتریت روماتویید و زنان سالم (۰/۰۱> p). بین وضعیت سلامت روانی زنان مبتلا به آرتریت روماتویید و زنان سالم (۰/۰۱> p). بین کیفیت زندگی زنان مبتلا به آرتریت روماتویید و زنان سالم تفاوت وجود دارد. نتیجه این پژوهش ضرورت توجه به عوامل روان شناختی و رفتارهای خودمراقبتی در بیماران را روشن می سازد و توجه هر چه بیشتر دست اندرکاران بخش سلامت به این مولفه ها را بیشتر نشان می دهد.

کلیدواژه ها

رفتارهای خودمراقبتی، وضعیت سلامت روانی، کیفیت زندگی و آرتریت روماتوئید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.