ارزشیابی خصوصیات شخصیتی افراد سیگاری و غیرسیگاری بر اساس الگوی پنج عاملی شخصیت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SPE-4-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 968
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم پرسا

روانشناسی عمومی، واحد علوم و تحقیقات، پردیس دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گیلان، رشت، ایران

ایرج اکبری

روانشناسی عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گیلان، رشت، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف ارزشیابی خصوصیات شخصیتی افراد سیگاری و غیرسیگاری بر اساس الگوی پنج عاملی شخصیت صورت گرفت. روش پژوهش داده ها از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه ی آماری کلیه دانشجویان پسر سیگاری و غیرسیگاری دانشگاه آزاد واحد علوم پژوهشات گیلان در سال ۱۳۹۱ بودند. نمونه آماری شامل ۱۰۰ نفر از افراد سیگاری (۵۰ نفر) و افراد غیرسیگاری (۵۰ نفر) بودند که بر اساس نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب گردیدند. ابزار اندازه گیری پژوهش پرسشنامه ، شخصیتی نئو مک کری و کاستا (۱۹۸۹) بود. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن برای پرسشنامه بالای ۰.۷ به دست آمد. همین طور از روایی محتوا به منظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد، که برای این منظور پرسشنامه ها به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه-ها از طریق نرم افزار SPSS۲۱ در دو بخش توصیفی و استنباطی (t مستقل و آزمون تحلیل واریانس) انجام پذیرفت. یافته ها نشان دادند که افراد سیگاری در بعد روان آزرده گرایی و افراد غیر سیگاری در بعد برون گرایی نمرات بالاتری کسب کردند. همچنین تفاوت بین بعد شخصیتی گشودگی در افراد سیگاری و غیرسیگاری معنادار شد اما این تفاوت در ویژگی توافق پذیری معنادارنگردید. همچنین وجدان گرایی افراد غیرسیگاری بیشتر از افراد سیگاری است. بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت که خصوصیات شخصیتی نقش اساسی در مصرف سیگار دارند و پژوهش های شخصیت ممکن است منجر به درک عمیق جنبه های مختلف مصرف سیگار گردد و به صورت بالقوه در برنامه ها و سیاست های مداخله ای، پیشگیری و ترک سیگار قابل استفاده می باشد.

کلیدواژه ها

سیگار کشیدن، الگوی پنج عالی شخصیت، نورزگرایی، برون گرایی، گشودگی به تجربه، توافق پذیری، وظیفه مدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.