اثربخشی درمان هیجان مدار بر انعطاف پذیری روانشناختی، سرزندگی و احساس شادکامی در زوجین

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی علوم تربیتی، روانشناسی، مشاوره، آموزش و پژوهش
  • کد COI اختصاصی: ESPCER05_145
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 465
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکرم علی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته مشاوره خانواده، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران غرب، تهران، ایران

صغری افکانه

استادیار، گروه مشاوره خانواده، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران غرب، تهران، ایران

پریناز بنی سی

دانشیار، گروه مشاوره خانواده، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران غرب، تهران، ایران

چکیده

هدف از انجام این پژوهش اثربخشی درمان هیجان مدار بر انعطاف پذیری روانشناختی، سرزندگی و احساس شادکامی در زوجین بود.جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه ۳ شهر تهران در سال ۱۴۰۰ که تعداد آن هابرابر با ۱۷۰ نفر بود. حجم نمونه آماری پژوهش طبق روش تحقیق نیمه آزمایشی، ۳۰ نفر از زوجین بود که به صورت هدفمند از جامعه آماری (یکی از مراکز مشاوره) گزینش شدند. ۳۰ نفر از زوجین منتخب، که با پرسشنامه های پژوهش از میان زوجین دیگر غربال شوند، انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه ۱۵ نفر) بصورت تصادفی ساده جایگزین شد. ابزار گردآوری داده ها شامل شرح جلسات مشاوره زوج درمانی هیجانمدار برگرفته از کتاب (جانسون، ۲۰۰۴ ؛ ترجمه بهرامی و همکاران، (۱۳۸۹، پرسشنامههای انعطاف پذیری روانشناختی دنیس و وندروال (۲۰۱۰)، سرزندگی رایان و فردریک (۱۹۹۷) و شادکامی آکسفورد (۱۹۹۰) بود. ازآمار توصیفی برای محاسبه میانگین و انحراف معیار متغیرهای پژوهش و نشان دادن فراوانی و نمودارهای مربوط به آن استفاده شد و از آمار استنباطی، به منظور بررسی فرضیه ها استفاده گردید. قبل از آزمودن فرضیه ها، مفروضه نرمال بودن توزیع داده ها از طریق آزمون کولموگروف-اسمیرنف انجام شد. سپس مفروضه هم گنی واریانس ها از طریق آزمون لوین در تمام متغیرهای دو گروه بررسی گردید.برای تجزیه و تحلیل داده های آمار استنباطی از تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکوا برای فرضیه های اصلی) و تک متغیره (آنکوا برایفرضیه های فرعی) استفاده شد. نتایج نشان داد که درمان هیجان مدار بر انعطاف پذیری روانشناختی، سرزندگی و احساس شادکامی در زوجین اثربخش است. با توجه به شدت اثر، آموزش هیجان مدار بر سرزندگی زوجین تاثیر بیشتری نسبت به انعطاف پذیری روانشناختی و احساس شادکامی دارد.

کلیدواژه ها

درمان هیجان مدار، انعطاف پذیری روانشناختی، سرزندگی، احساس شادکامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.