بررسی تاثیر مقدار جوانه زا بر تشکیل فازهای نهایی نیترید سیلسیم اتصال واکنشی (RBSN) شکل دهی شده به روش ریخته گری ژلی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی کاربرد مواد و ساخت پیشرفته در صنایع
  • کد COI اختصاصی: IAAMM02_163
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهری مشهدی

مجتمع دانشگاهی مواد و فناوریهای ساخت, دانشگاه صنعتی مالک اشتر, تهران, ایران

محبوبه واثقی

مرکز تحقیقات مواد و انرژی, واحد دزفول, دانشگاه آزاد اسلامی, دزفول, ایران

ریحانه احمدی

مجتمع دانشگاهی مواد و فناوریهای ساخت, دانشگاه صنعتی مالک اشتر, تهران, ایران

چکیده

در این تحقیق بدنه متخلخل نیترید سیلیسیم (Si۳N۴) از طریق سینتر واکنشی بدنه ریخته گری ژلی پودر سیلیسیم (Si) ساخته شد. ریخته گری ژلی یکی از روش های مناسب برای ساخت قطعات بزرگ متخلخل با اشکال پیچیده است که برای شکل دهی بدنه های Si۳N۴ مورد استفاده قرار گرفته است. در گام اول به بررسی تاثیر pH مناسب برای ساخت دوغاب پرداخته و مشخص شد که محیط اسیدی برای دوغاب سازی Si مناسب تر عمل کرده و نفوذ نیتروژن (N۲) به ذرات Si را تسهیل و تشکیل β-Si۳N۴ را تشویق کرد. برای ساخت محلول پیش ماده از wt%۳/۰ روانساز تترامتیل آمونیوم هیدروکسید (TMAH) و مونومرهای آکریلامید (AM) و متیلن بیس آکریلامید (MBAM) با نسبت ۱:۱۵ (به ترتیب) و به مقدار wt%۲۰ بار جامد آغازگر آمونیوم پرسولفات (APS) و کاتالیزور تترامتیل اتیلن دی آمین (TEMED) استفاده شد. برای بررسی تاثیر عامل جوانه زا، پودر β-Si۳N۴ (۲ و ۴ درصد وزنی) استفاده شد و دوغابی با wt%۶۰ بار جامد از Si و عامل جوانه زا ساخته شد. پس از انجام عملیات حرارتی به مدت ۲۲ ساعت و سینتر در دمای C°۱۳۵۰، فازهای شناسایی شده در همه نمونه ها β-Si۳N۴، Si واکنش نکرده و کریستوبالیت بود. الگوهای XRD و تصاویر SEM نشان داد که β-Si۳N۴ در نمونه های حاوی جوانه زا بیش تر از نمونه بدون جوانه زا تشکیل شده است ولی با افزایش مقدار جوانه زا از wt%۲ به wt%۴ تغییر محسوسی در شدت پیک های β-Si۳N۴ مشاهده نشد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که جوانه زا مقدار بهینه ای دارد و مقادیر بیش تر جوانه زا تاثیر چندانی بر روی تشکیل β-Si۳N۴ ندارد.

کلیدواژه ها

ریخته گری ژلی پودر Si،pH ، عامل جوانه زا β-Si۳N۴، سینتر واکنشی نیتریدسیلیسیم (RBSN)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.