تاثیر فرهنگ ایثار در پیشگیری از مفاسد اداریوارتقای بهره وری دستگاههای اجرایی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی ترویج فرهنگ ایثار و شهادت
  • کد COI اختصاصی: FPCSM01_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 262
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پوریا رحیمی

دانشجوی دکتری حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی، عضو نخبگان بنیاد شهید

چکیده

زمینه و هدف: فساد اداری، پدیده ای نوین نیست؛ پیدایش و گسترش آن، قدمتی به اندازه تاریخ اجتماعات بشری و تاریخ سازمانها و نهادها دارد. فساد، از عوامل اصلی بازماندن نهادها و جوامع از دستیابی به اهداف آنها به شمار می آید. جست وجوی راهکارهای دینی و ارزشی برای مبارزه با فساد اداری از آن رو اهمیت دارد که ما در جامعهای اسلامی هستیم و در چنین جامعه ای، الگوها می توانند بهتر پاسخگو باشند که با فرهنگ و ارزش های حاکم بر آن جامعه متناسب و سازگار باشند. بر اساس گزارش سازمان جهانی شفافیت، ایران از نظر مفاسد اداری بین ۱۳۳ کشور در رتبه ۷۹ قرار دارد.یافته ها: در زمینه ی مبارزه با فساد اداری، صاحب نظران سازمانی معتقد به رویکردهایی هستند که هدف آن بیشتر بر پیشگیری از بروز چنین پدیده ای باشد تا اینکه بخواهد از طریق اعمال مجازات بر کارکنان خاطی، با چنین پدیده گسترده مبارزه کنند فرهنگ، بستر شکل گیری و خیزش هر نوع حرکت عملی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است. در این میان فرهنگ ایثار و شهادت، مجموعه دستاوردهای نظری وفکری است که قابلیت اکتساب داشته و نیز به سبب نوع نگرش، بستری از کمال و حرکت به سوی قرب الهی را برای افراد مهیا می سازد.نتیجه گیری: رویکرد اساسی که این نوشتار بر آن تاکید دارد، این است که به جای اتکا بر رویه های مبتنی بر تنبیه بعد از ارتکاب تخلف به ایجاد و راه اندازی یک سیستم پیشگیری از فساد که هسته مرکزی آن، فرهنگ سازی در جامعه و توسعه فرهنگ ایثار و از خودگذشتگی است، کمک نماید. این رویکرد اقداماتی همچون هویت بخشی به کارکنان، تثبیت سیستم اجتماعی، ایجاد تعهد درونی در کارکنان، تثبیت شیوههای انگیزشی و ارائه الگوهای مناسب رفتاری که از مهم ترین کارکردهای فرهنگ ایثار هستند را به منظور ایجاد فضایی که سبب تهی شدن فساد اداری است مورد تاکید قرار میدهد. از این رو با این مجموعه اقدامات باید امیدوار بود که تحول اداری و ارتقای بهره وری در دستگاههای اجرایی امکان پذیر گردد.

کلیدواژه ها

فرهنگ ایثار، فساد اداری، سالم سازی اداری، سلامت نظام اداری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.